27 augusti 2013

Gör vardagsmaten sundare


 
Det är vardagsmaten som verkligen betyder något för vår hälsa. Det vi äter kan bidra till både bättre hälsa och energi.

Goda rutiner och sunda val kan reducera risk för utveckling av flera sjukdomar och övervikt. Det behöver inte vara svårt att äta lite nyttigare varje dag. Det är bara små ändringar som ska till.

Viktigast av allt – din inställning.

Har du önskan och viljan till att ta några nyttiga grep för egen hälsa så har du redan kommit halvvägs. Här är några punkter som hjälper dig på riktig väg:
Begränsa sockerintaget

 
Socker är mycket mer än bara det sockret du ser.  Både vetemjöl, vitt ris, riskakor, popcorn, majs och mycket mer, är dolt socker.


Ät något grönt till varje måltid 
Ha alltid grönsaker tillgängligt hemma. Servera alltid grönsaker till middagen oavsett om det är en sallad, rårivna morötter eller bara skivade tomater och gurka.

Färdigskalade och delade grönsaker som ligger klart i kylskåpet gör det enklare att man småäter grönsaker framför andra mindre nyttiga alternativ.Ät dig lagom mätt
Tugga maten väl och ta god tid på dig med middagen. Det tar ca 20 minuter för kroppen reagerar på om du är mätt.

Regelbundna måltider
Gör att du undviker småätning mellan måltiderna. Det är enklare att välja nyttiga alternativ när man inte är vrålhungrig. När du ska handla mat, inte gå vrålhungrig. Vi väljer enklare onyttiga alternativ när magen skriker av hunger.

Välj riktigt fettAnvänd olja på sallader och när du steker mat. Då får du i dig mindre av mättat fett och mer av fleromättat fett. Använd kallpressade oljor till sallader och kalla rätter. Olivolja innehåller omega 9 som har antiinflammatorisk effekt.

Både olivolja och linfröolja är bra källa till omega 3.

Till stekning använder du oljor som tål hög värme utan att oxidera. Läs på flaskan om oljan tål hög värme som vid stekning. Jag använder helst rapsolja och cocosa.
Tillaga maten från grundenDetta är kanske den tuffaste punkten för de flesta i en stressig vardag. För många är det enklare sagt än gjort. Men det finns många enkla rätter du kan göra i vardagen som inte vill ta allt för lång tid.

Använd rena oraffinerade matvaror och mycket grönsaker. Färdiglagade produkter innehåller som oftast mycket salt, konserveringsmedel och fleromättat fett.

När du lagar mat gör extra stora portioner och frys in. Lätt att ta fram och värma på dagar med liten tid till matlagning.

Ät mer fisk

Drick vatten som törstsläckare


Välj grova brödtyper.


Det som kanske är mer tråkigt är att många av bröden i butiken innehåller både mycket salt och socker och i tillägg en hel del konserveringsmedel eftersom konsumenterna kräver att brödet ska hållas färskt länge. Och vad gör det med kroppen på sikt?

Det bästa är om du bakar bröd själv. Gör storbak och frys in bröd så har du färskt bröd varje dag. Det finns också många enkla recept på bröd som inte tar mer än 15-20 minuter att göra om du vill ha det fort och enkelt på bordet.Få i dig tillräckligt med D-vitaminPå sommaren bildar vi D-vitamin i huden genom påverkan från solen. Eftersom sol är en sällan vara på vintern är det viktigt att vi får tillfört vitamin D genom maten på vintern. Detta hittar du ibland annat fet fisk. Vitamin D är viktigt för bland annat kalciumupptag i kroppen.

De flesta av oss kan likväl behöva en extra dos D-vitamin under vinterhalvåret. Ta en kontroll hos läkaren om du är osäker.

Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

 1. Hej!
  Oj vad glad jag blev när jag hittade din blogg.Jag är just i början av min kostomläggning och behöver pepp och inspiration !! och det fick jag av dej nu Tack!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så härligt att vi kan inspirera varandra. Jag blir inspirerad av att fortsätta med bloggen när jag får kommentarer och stöd från er läsare. :o) Välkommen till min blogg och lycka till med kostomläggningen //Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...