10 augusti 2013

Fröbullar

 
Det finns många hälsofördelar med att äta frön.

De har bland annat en renande funktion eftersom de tar med sig slaggprodukter på sin väg genom kroppen. De är också är fullproppade med fibrer, bra fett och protein.

Men det är ju inte alla som gillar att knapra fröna direkt. Blanda de nyttiga fröna i bröd. Det är hälsobringande och fibrerna i fröna sänker också GI (Glykos Index).

12 bullar:

Ingredienser:
2 tsk torrjäst
6 dl vatten – 37˚C
½ dl ljus agavesirap (eller ½ dl kallslungad honung om du vill ha med socker)
2 ½ dl surdegsgrund gjord på dinkel
2 tsk himalayasalt
Ca 800-900 g fint dinkelmjöl
ca 3 dl blandning av olika frön du gillar. I min blandning har jag solrosfrön, hampa, sesamfrön, linfrön och pumpakärnor
Mild olja – jag använder rapsolja

Jag använder en del av min fröblandning till toppning

Gör så här:
Blanda torrjästen med lite av vattnet och häll sen i resten av vattnet, salt och agavesirap. Om din surdegsgrund är på topp, så droppa jästen.

Tillsätt lite några deciliter dinkel till att börja med . Blanda ihop med en trägaffel, träslev eller liknande. Som vanligt så använder inte maskin när jag bakar med dinkel.

Tillsätt surdegsgrunden och mer dinkelmjöl tills du har en deg som är kladdig, men nästan släpper degskålen. Sätt plast över degskålen. Här är det viktigt att det är helt tätt så att du håller på fuktigheten i degen när den jäser. Jag sätter gärna två lag med plast innan jag placerar hela degskålen i kylskåpet. Nu får den stå och kalljäsa minst 12 timmar.
Vid utbakning penslar jag mitt bakbord med et tunt lager rapsolja. Vänd degen ett par gånger i oljan på bakbordet med hjälp av en degspade. Ta lite olja på händerna och platta ut degen. Häll på fröblandningen och vänd degen ett par gånger så att du får fröna in i degen. Kom ihåg att spara lite av fröblandningen till toppning.

 
Dela upp degen i 12 delar och sätt dem i muffinsformar som är smörjd med lite olja. Jag använder mig av antistick form. Toppa med fröblandningen. Sätt plast över formarna och låt jäsa ca 30 minuter.
Sätt plåten nederst i förvärmd ugn på 275˚C. I det jag sätter in bullarna sänker jag värmen till ca 170-175˚C (avhänger av ugn). Jag kastar in ca 1 dl vatten i botten av ugnen för att bullarna ska få en fin skorpa. Skorpan blir då knaprig och krackelerar härligt.

Låt bullarna gräddas i ca 50-60 min. Kontrollera gärna bullarna med en termometer för att se om det är färdigt. Bullarna är färdiga när du uppnår 97°C. Ställ att svalna på bakgaller under torr handuk.

Om du inte har plats för alla bullarna i ugnen på en gång så låt hälften av degen vila kallt tills det är dags för den sista jäsningen. När första omgången bullar är färdiga sätter jag upp värmen på ugnen och när den har nått 275˚C gör jag om samma procedur.

 


Ska du frysa bullarna, gör det den samma dagen. Annars förvarar du bullarna inlindad i kökshandduk, så håller de sig färska och knapriga.

Vill du ha tips på lyckat bak när man bara använder dinkel? Se mitt inlägg HÄR på Matkick, den andra sidan.


Missa inte nya inlägg och recept. Fölg min blogg och få nya inlägg på mail genom att skriva din e-post i fältet under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

4 kommentarer:

 1. Så goda de ser ut/Kram Annmi

  SvaraRadera
 2. Mums! Så goda saker du har på din blogg, dessa ser underbara ut :)

  <3 bergiusjennie.blogspot.se

  SvaraRadera
 3. Kul att du gillar mina recept. Du är välkommen tillbaka när som helst :o)

  SvaraRadera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...