26 augusti 2013

Blomkålssoppa med blåmögelost

 
Även om vi fortfarande kan njuta av varma sensommardagar blir det fort lite kyligt och fuktigt på kvällen. I går kväll serverade jag rykande varm blomkålssoppa med Monte Enebro, en underbar blåmögelost.

Det gäller att passa på nu som grönsakerna kan plockas direkt, även om min ekologiska blomkål kommer från Coop butiken i Uddevalla.

Som du vet om du har följt min blogg ett tag, så bor jag i Norge. Och det är en sak som jag verkligen är grymt avundsjuk på er som bor i Sverige… att man kan gå in i nästan vilken matbutik som helst och hitta alternativ som är ekologiskt, KRAV-märkt och märkt med Fairtrade.
Ok, jag vet, alla butiker har inte samma utbud, men då kan ni köra till nästa butik.

Jag hittar en del här i någon av de större matkedjorna, men tyvärr ofta med dålig kvalitet för att det har legat framme för länge eftersom det är för få som köper. Största grunden till det är nog för att de tar sig ordentligt betalt. Priserna kan vara upp till 3-4 gånger så mycket än när det inte är ekologiskt. Jag förstår att det kan vara svårt att välja ekologiskt i Norge när pengarna styr.

Och det samma gäller torrvaror och sötning som ekologiska kikärtor, bönor, linser, nötter, mandelmjöl, bovete, agave och ja massor av andra varor. Ni har det i matbutiken till en förnuftig peng.

Jag måste åka till hälsokostbutiken för att hitta ett tillnärmat urval och dyrt är det också. Jag är så avundsjuk! Inte konstigt att jag hamstrar när jag är i Sverige.

Ja, ja… det var dagens lilla frustration. Men blomkålssoppan blev härligt krämig och fick en extra
saltkick av blåmögelosten.


Ingredienser:
1 stort blomkålshuvud
5 dl havremjölk
1 dl havregrädde
Salt – jag använder himalayasalt
Malen vitpeppar
Blåmögelost efter smak
Persilja

Gör så här:
Koka upp havremjölken. Blomkålshuvudet delas i mindre bitar och läggs ned i mjölken. Låt sjuda
svagt tills det är lite tuggmotstånd. Ta då upp ca ¼ del av blomkålen på ett fat och låt resten sjuda tills det är mjukt.

Ta av grytan från plattan och passera blomkålen till en slät soppa med hjälp av en stavmixer. Häll i grädden och smaka av med salt och peppar. När du är nöjd med soppan, lägg i resten av blomkålen som nu är delat till mindre bitar. Det ger lite struktur och tuggmotstånd.

Du kan servera soppan precis som den är eller som jag gjorde med en god blåmögelost. Finhacka persiljan och strö över precis innan servering.
Jag har använt Monte Enebro som är mildare i smaken än Roquefort. Det är en unik handgjord ost som produceras i Avila. 10 mil väst om Madrid. Den är gjord på pastöriserad getmjölk som sedan får ett lager med blåmögel och läggs sedan i grottor i 21 dagar för att mogna.Denna ost har vunnit flera priser för sin utsökta smak och speciella utseende. I 2009 vann den guldmedalj som världens bästa ost i World Cheese Awards. Osten har en rik och komplex smak. Fyllig och lite syrlig. Den är inte så fet som Roquefort osten och tillhör familjen av Chèvre ost.


Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurnerPrint Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...