21 januari 2013

Vad är basisk mat och basisk kost?

 
 
 
Kort sagt så är det nästan alla typer av grönsaker, en del frukter, nötter, kärnor, frön och några  spannmål som är basiska. I tillägg är det örtteer, kokt vatten och en del plantoljor.

Teorin kommer urpsungligen från en tysk forskare på 1930-talet. Enligt förespråkarna äter vi i dagsläget för mycket sura livsmedel vilket leder till att kroppen blir försurad. Man hävdar att kosten ska bestå av 25% sura livsmedel och resterande 75% basiska för att få rätt pH-värde.Det finns en del teorier om vad som är surt och vad som är basiskt og det råder en del olika meninger om detta, men det är inte stora skillnader. Detta är något jag kommer att berätta mer om i den här bloggen.

Kroppen jobbar så hårt den kan för att hålla riktig pH-balans och för att hålla en konstant pH-nivå i blodet. Kroppens ständiga energikrävande och hårda arbete för att reglera pH-balansen är vad som är problemet med en försurad kropp och att det är just detta som kan leda till flera sjukdomar enligt förespråkarna.Med att hålla en basisk diet ska kan du hjälpa kroppen att hålla god pH-balans utan att vara tvungen att använda massor av energi för att upprätthålla balansen.

Det är inte farligt att äta en basisk kost så länge inte kosthållningen blir för ensidig. En frisk kropp mår bäst av att ha en balanserad syra- basbalans.

Man kan mäta pH-värdet i blodet (som är det mest säkra), urinen och i saliven. Det mest ideella för blodet är ett pH-värde på 7,365 (lätt basiskt). Också kroppsvävnaden behöver vara lätt basiskt, medan andra delar av kroppen ska vara lätt sur.

Läs också om syra/bas balansen HÄR för att få mer förståelse.

Mätkick`s basiska matlista hittar du HÄRAnnette Löfman, Näringsterapeut i Lund, säger: 

Det är olika åsikter om betydelsen av syra-basbalansen i mat och tillskott. Inom konventionell medicin och näringslära/nutrition anses kroppen normalt kunna reglera syra bas-balansen i blodet och därmed i övriga kroppen. Man tittar enbart på blodets halter och menar att kroppen alltid strävar efter en jämvikt-i blodet.

Sen hur det ser ut i cellerna är man inte lika intresserad av.

Inom alternativ medicin är man mer fokuserad på, hur det förhåller sig på cellnivå

Kemisten Fred W. Koch upptäckte att syraöverskott är orsaken till många sjukdomar. Han ansåg att om människan vill bli frisk, måste hon konsekvent hålla sig till syrafattig kost. Varje syra som man får i sig genom maten måste neutraliseras i kroppen, för att göra detta dras basiska ämnen ut ur organismen huvudsakligen kalcium som är lagrat i ben, leder och blodkärl. Ett konstant syraöverskott kan därför på sikt leda till en urkalkning av skelettet och att kalcium lagras i vävnaden istället, vilket orsakar diverse problem. Den som är sjuk har nästan alltid ett syraöverskott.

Alla födoämnen i sin naturliga form innehåller både bas- och syrabildande mineraler. När maten förbränts och de kvarstående elementen huvudsakligen är sura sägs födoämnet vara potentiellt syrabildande. Exempel på vanliga syror är svavelsyra, fosforsyra och kolsyra. Om det kvarstår huvudsakligen basiska element sägs födoämnet vara potentiellt basiskt, vanliga baser är kalcium, magnesium, natrium och kalium. Om de syrabildande elementen väger upp de basiska elementen är resultatet potentiellt neutralt.

Grundregeln är att de flesta frukter och grönsaker ger en basisk reaktion medan övrigt ger en sur reaktion. Uppskattningsvis bör maten vi äter till 75 % vara basbildande och till 25 % syrabildande. Genom att kombinera en till 75 % basisk kost på rätt sätt, samt äta flera små måltider istället för några få stora, undviker man jäsning av tarmen och ger kroppen bättre förutsättningar för optimal funktion. Syraöverskott (Acidos) inträffar när kroppen förlorar sin alkaliska (basiska) reserv. Personer som har diabetes och magsår lider ofta av Acidos.Källa:

"Näringsmedicinska Uppslagboken” Peter Wilhelmsson

"Den självläkande människan" Susanna Ehdin

Holistics information om pH-tester

Sammanställt av Annette Löfman, Näringsterapeut i Lund. http://www.halsovagvisaren.se
 
Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...