11 juli 2013

Tea for two, two for tea...

 
Det är inte så svårt egentligen att göra eget te. Speciellt nu den här tiden på året då man kan gå ut och plocka färska örter direkt i naturen eller i trädgården. Kanske du har en örtodling.

Det som er speciellt fint med te du gör själv är att du får precis den smak du vill, kan uppnå precis den medicinska effekten du önskar - och inte minst du kan själv välja om du vill ha det som en värmande kopp te eller som läskande iste.

I dag tänkte jag prata om smultron (norska; markjordbær).För 6-7 år sedan planterade jag 4-5 plantor med skogssmultron. Det är de vilda smultronplantorna som bildar revor och skjuter ut skott med nya plantor, till skillnad från trädgårdssmultron (månadssmultron) som är mer lättodlade och inte bildar revor. Det latinska namnet er Fragaria vesca, tillhör rosfamiljen och är släkt med jordgubbar. För några dagar sedan kunde jag äntligen skörda mina första smultron som blev dekorativa och smakfulla på min karamellkaka med choklad och smultron.

 
Smultronen är en av våra mest välsmakande bär, men är faktisk en falsk frukt. Den egentliga frukten är de små fröna, eller nötterna som sitter ytterst på smultronet. Frukten är rik på järn och kalium och innehåller också salicylsyre, vitamin A och B. Bladen och roten innehåller garvsyra, vitamin C, salicylsyra och flera andra ämnen.

Skogssmultron hörs, på namnet, växer i skogen och är vilda – och de är inte enkla att tämja med sina revor som de slår ut överallt. Så varje år måste jag ta bort revor som går utanför det området de ska hålla sig till och de 4-5 plantorna jag startade med har mångdubblats många gånger om. Men lättskötta är de oavsett – jag bara skördar och ser det kommer nya smultronen hela sommaren och långt ut på hösten helt till frosten kommer.

Traditionellt plockar man ju smultron på strån och det är troligen bakgrunden till det engelska namnet ”wild strawberries” - eller för att man på 1700-talet band upp plantan med strån för att bären inte skulle komma i kontakt med marken. Vi kan ju spekulera.


Helt tillbaka till antikens tid har man använt smultronplantan som medicin. Man gjorde örtte av blad och rötter som användes mot sjukdomar i galla, lever och för tarmbesvär. Bären användes som urindrivande medicin, mot gikt, reumatism och andra ledsjukdomar. Man gjorde också salvor mot sår, solbränna och brandskador. Men det är den skogsplantan vi pratar om, inte den framodlade ”tama” trädgårdsplantan.

I dag används inte smultron som medicin, men bladen ingår ofta i teer som ska ha blodrensande effekt. Små ”unga” blad kan ätas råa eller kokta och kan användas både färska och torkade.

Jag kan inte dricka svart eller grönt te eftersom det är syrabildande och vill ge en negativ effekt på mina ledproblem. Därför är te med frukt och örter ett bra alternativ.

 
Teet får en mild god smak och enligt faktalexikon är bladen styrkande och blodrensande, urindrivande, bra vid magkatarr, diarré och sjukdomar i urinvägarna samt att det vill vara kramplösande vid smärtfulla menstruationer. Men gravida ska inte dricka teet eftersom den ger sammandragningar i livmodern.

Vidare står det att det är bra för munsår, halsinfektioner, gikt och ledinflammationer, tandsten och missfärgning av tänderna eftersom den innehåller salicylsyra. Rena dunderkuren med andra ord.

Salvan som man gjorde av frukten användes i kosmetiska krämer eftersom den var styrkande, blekte hud och fräknar, lindrade solbränna och motverkade rynkor. Den sammandragande effekten kommer från garvsyran i frukten.

Receptet på smultronbladte är helt enkelt vatten och färska eller torkade blad. Det ger en något sötaktig te, men kanske inte den WOW-känslan som jag hoppades på. Men det gav en bas till en god te med smultronblad, ingefära och citron,

Per kopp:

Ingredienser:
2 dl vatten
2 tsk torkade smultronblad eller 3 tsk färska smultronblad (unga blad)
1 tsk saft från färskriven ingefära
1 citronskiva
Ev. 1 tsk ljus agavesirap eller agavenektar (kan utelutas om man inte vill ha sötning eller söta med något annat som du gillar)

Gör så här:
Koka upp vattnet. Ta vattnet från spisen och lägg i alla ingredienser utom agavesirap. Låt dra under lock 10-15 minuter.

Sila bort blad och citroner. Servera med en halv citronskiva och ev. söta med lite agavesirap.

Vill du ha iste så låt teet svalna, fyll upp med isbitar innan servering.
Missa inte nya inlägg och recept. Fölg min

blogg och få nya inlägg på mail genom att skriva din e-post i fältet under:


Delivered by FeedBurnerPrint Friendly and PDFPrint Friendly

4 kommentarer:

 1. Intressant & jag älskar Smultron dricker dock väldigt lite Te hihi
  Ha en underbar dag/Kramar Annmi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det är nyttigt att äta bären också, så det är bara till att äta av hjätans lust. Kanske man skulle göra en ansiktsmask av smultron och ta bort en rynka eller två... hmmmm.... den får jag fundera på.. hi hi ;O / Kicki

   Radera
 2. Smultronblad, ja! Dessa hade jag glömt, tack för tips!

  SvaraRadera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...