8 juli 2013

Karamellkaka med choklad och smultron


 
Du som följer min blogg trodde väl aldrig att det skulle komma ett recept med choklad i min blogg eftersom jag inte gillar choklad. En liten bit kan jag äta, men det tar fort stopp.

Men jag gjorde ju inte dessa kakor för min skull. Som jag skrev i förra inlägget så var det födelsedagsfirande här i helgen och det är klart att min son ska få det han vill ha.

Detta är en sund kaka, och choklad ska ju vara bra - så denna kan man äta med gott samvete en bit av, även om den inte är speciellt basiskbildande.


Ingredienser:
3 dl fint dinkelmjöl
½ tsk bakpulver
¾ dl smält cocosa – kokosolja
3 dl Palmsocker – kokosblomstsocker (lika sött som socker men med lägre GI)
½ tsk äkta vaniljpulver
2 dl kokosmjölk

Jag köper ekologisk kakaomassa
och kakaosmör i hälsokostbutiken.
Här en mixad paket med bägge.


Toppning:
50 g kakaomassa
50 g kakaosmör
50 g smör – jag använder laktosfritt
5-6 tsk agavesirap – eventuellt mer
½ - 1 tsk vaniljsocker
Smultron eller andra bär
ev. kokosflakes eller kokosflingor

Gör så här:
Kokosmjölk och socker vispas luftigt. Det är palmsockret som ger kakan dess karamellsmak. Smält kokosoljan och vispa ned i kokosmjölkblandningen.

Blanda mjöl, bakpulver och vaniljpulver för sig själv och rör ned i blandningen.
 
Häll ut smeten i en bakplåtsklädd form. Min form är ca 30-35cm x 20cm.

 
Kakan ska senare skäras upp i fyrkanter, så det är smart att använda en fyrkantig form för att få mest möjlig ut av bottnen du gör. Men som du ser så har jag gjort några kakor i andra former, så du kan också hälla den i en valig rund kakform med en löstagbar botten. Kläd då botten med bakplåtspapper, smörj kanterna tunt med lite olja och strö på lite fint dinkelmjöl.
 
Kakan gräddas i mitten på förvärmd ugn, ca 30-35 minuter i 175˚C. Kontrollera med en baksticka att kakan är färdig, då ska bakstickan vara torr.
 
Chokladen: Smält kakaomassa och kakaosmör i vattenbad. Rör flitigt. Vispa ner chokladen i rumstempererat smör. Tillsätt vaniljsocker och agavesirap till du har chokladen så söt som du önskar.

 
Chokladen skal svalna något. Den ska fortfarande vara flytande men ändå inte rinnande. Häll ut på den avsvalnade kakbotten. Dela upp kakan i rutor ca 4-5 cm i kvadrat. Strö på kokosflakes, kokosflingor och smultron, eller bara smultronen direkt
 
När jag gör andra former använder jag pepparkaksformar eller ett glas för att trycka ut formen. Det gör jag innan jag tar på chokladen. Sätter smultronen på strå som dekoration.
 
Låt kakorna stå kallt tills chokladen har stelnat. Servera kakorna som de är eventullt med en lime-kokosgrädde brevid, vilket brukar vara uppskattat.Eftersom jag inte gillar choklad speciellt lät jag några kakor vara utan choklad och serverade med frisk lime-kokosgrädde och smultron. Recept på lime-kokosgrädde hittar du HÄR


Missa inte nya inlägg och recept. Fölg min blogg och få nya inlägg på mail genom att skriva din e-post i fältet under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

  1. Låter riktigt gott & så vackra foton/Kramar Annmi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha... ja du, alla de andra tyckte det var jätte gott. Konstigt det med choklad att det verkar som om alla människor där ute gillar choklad. Jag vet om en till som inte gillar choklad, som skrev det när jag hadde mitt inlägg om blåbärsbollar - och då jag skrev vad jag tyckte om choklad. Så jag är INTE ensam. Vi är i vart fall två :D /Kicki

      Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...