14 juli 2013

GuacamoleGuacamole har en bas av avokado och du kan välja om du vill ha den mild eller stark i smaken.

Avokadon kommer ursprungligen från Mellanamerika och är egentligen en frukt. Men den är inte söt och innehåller inte fruktsyra så den uppfattas och behandlas som en grönsak.

Avokadon kan variera i storlek från 150 g – 2 kg. Avokadon ska inte kokas eftersom den då blir bitter i smaken. Den kan stekas, men helst inte mer än några sekunder.

Men vi äter den för det mesta rå i någon form, om det nu är som den är, i sallader eller använder den i dippsåser, smoothies, sallader med mera.Avokadon innehåller väldigt lite vatten, men har ett högt fettinnehåll som varierar mellan 16-30 %. Men detta är bra, raskt fett (omega 9 fett som är väldigt lik olivolja) som inte gör dig fet men kan bidra till att sänka kolesterolet och öka nivåerna lipoproteiner med hög densitet och minska lipoproteiner med låg densitet (också känt som det farliga kolesterolet).

Avokadon innehåller också mycket proteiner och har också en del vitamin E, B och C. I tillägg är det ett av de livsmedlen som ligger på topplistan över basiskbildande livsmedel. På den listan hittar du också röd paprika som jag använder i min guacamole. Mer om basiskbildande livsmedel kan du läsa HÄR.


Guacamole används både som dippsås till snacks, taco, burritos och som sidorätt vid till exempel sallader, fisk, kött och olika grönsaker.

På bilden har jag en mättande sallad med kikärtor, serverad med hummus, guacamole och hembakat brödHummus
Hummus
Du kan använda de grönsaker du gillar i din sallad. Jag har roman sallad, tomater och gurka som bas.

Kikärtorna har jag kokat själv, men du kan också använda färdiga kikärtor. Skölj kikärtorna noga innan du använder dem om du har köpt dem i box. Vill du koka egna kikärtor så hittar du recept på det HÄR.

Jag toppade min sallad med tunna skivor av rödlök, svarta oliver och fetaost gjord på getmjölk. Ringlade till slut över olivolja både på salladen och hummus. Vill du göra din egen hummus hittar du HÄR recept


Men här är mitt recept på Guacamole:

Ingredienser:
2 mogna avokado
1 lime
¼ röd paprika
½ - 1 röd chili
Himalayasalt
Svartpeppar
3-4 tsk kokosmjölk (kan uteslutas)
Ev. 1-2 vitlöksklyftor

Gör så här:
Skala och mosa avokado med en gaffel.

Finhacka ½ chili och paprika och blanda samman med avokadon samt saften från 1 lime.

Jag blandar i lite kokosmjölk för en smidigare konsistens och balanserad smak. Smaka av med salt och peppar, Eventuellt ta i mer lime om du känner för det.

Vill du ha en mer kryddstark variant, blanda i hela chilin finhackad och eventuellt 1-2 pressade klyftor med vitlök.

Missa inte nya inlägg och recept. Fölg min blogg och få nya inlägg på mail genom att skriva din e-post i fältet under:


Delivered by FeedBurnerPrint Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...