12 juli 2013

Grillad vildlax, grönsaker och laktosfri tzatziki

 
Den bästa tzatzikin jag någon gång har ätit, var i Grekland en gång på 80-talet, hemma hos familjen Velisario. Farmor i huset gjorde en fantastisk Tzatziki.
 
Ja man kan ju fråga sig hur många sätt finns det finns att göra en tzatziki på, och det är väl inte så många. Men det har att göra med yoghurten du väljer och hur du kryddar din tzatziki.
 
Jag måste ju erkänna att den yoghurt sorten jag tycker smakar bäst, inte är laktosfria. Men det är inte värt det att ha en tzatziki med laktos när jag blir sjuk av det. Och denna tzatzikin blir väldigt god även om jag nu har valt en laktosfri yoghurt.
 
Jag serverade min tzatziki till grillad vildlax, grönsaker och färsk sallad. Tzatziki är ju såååå sommarmat tycker jag.
 
Vildlax – har du någon gång ätit vildlax, eller svär du till industriuppfödd lax? Det har ju stått en del om uppfödd lax och vad det gör med vår kropp. Jag läste till och med en rekommendation av hur mycket uppfödd lax du maximalt borde äta i veckan för att inte kroppen ska påverkas, och att små barn och gravida ska vara försiktiga…
 


HALLÅ… nu plingar det lite fel i mitt huvud….   Vi måste nog ta oss i kragen allihop och börja göra några valg. Jag vill inte förgifta min kropp.
 
Nu har jag inte detta problem eftersom jag inte äter uppfödd fisk, av så enkel grund att det foder och de tillsatser som fisken får i fodret påverkar mina leder och gör mig ”sjuk”.
 
Ur basisk kosthålls synpunkt så vill det göra att du försurar kroppen, och på sätt påverkar dina organ.
Det vill säga att kroppen måste jobba mer för att hålla kroppen basiskt. Den som är frisk vill antagligen inte märka så mycket av det, men vi som har någon form för sjukdom (se mer under syra/bas balansen) vill bli påverkade.
 
I tillägg smakar det mycket godare, så det var lycka när jag fick tag i vildlax hos fiskhandlaren. Ja den är dyrare, men jag investerar i min hälsa och betalar gärna för att slippa alla konstiga tillsatser och gifter.
 
När du köper fisk, kontrollera med WWF’s(världsnaturfonden) sin fiskguide över vilken fisk du bör undgå.

Ingredienser:
5 dl laktosfri neutral matyoghurt
2-3 pressade vitlöksklyftor (ev. mer)
½ färskgurka
Himalayasalt
Vitpeppar
God grekisk extra virgin olivolja
 
Vildlax – 1 kotlett/person
Grilla önskade grönsaker. På bilden har jag valt sommarlök, endiver och sparris.
Olivolja till pensling av fisk och grönsaker
Himalyasalt eller havssalt
 
Ingredienser sallad:
1 Romansallad
3-4 Tomater
Ca 2-300 g Fetaost – jag använder grekisk fetaost gjord på får och getmjölk – och serverar gärna lite fetaost vid sidan av också eftersom det är så gott.
½ Rödlök
Svartpeppar
Bruna oliver – jag använde oliver utan kärna denna gång. Men använder du hela oliver med kärna så glöm inte att tala om det för gästerna.
Olivolja
 
Gör så här:
Jag tar ett kaffefilter och sätter i en sil och häller upp yoghurten i denna. Detta för att få yoghurten krämig eftersom jag tar bor det mesta av vätskan. Av en eller annan orsak är gärna laktosfri yoghurt lite rinnig.
 
När yoghurten är lagom fast (tar ca 30-60 min) blandar jag i pressad vitlök och smakar av med salt och peppar. Blanda också i 2-3 tsk olivolja.
 
När du är nöjd med smaken, riv gurkan grovt. Krama ut mest möjligt av vätskan från gurkan och lägg den sen upp i yoghurten. Blanda ihop väl.
 
Låt stå kallt en halv timme så smakerna får sätta sig. Vid servering ringlar du över lite mer olivolja.
 
Lax och grönsaker som ska grillas, penslas med olja (förhindrar att de fäster sig på grillen). Strö över lite salt och grilla på medium värme på grillen.
 
 
Salladen - romansalladen finstrimlas och tomaterna tärnas. Blanda i sen skål. Lägg på fetaost och goda svarta oliver. Rödlöken strimlas fint och strös över, och till slut låter jag pepparkvarnen gå ett par varv innan jag häller på en god extra virgin olivolja.

Missa inte nya inlägg och recept. Fölg min blogg och få nya inlägg på mail genom att skriva din e-post i fältet under:


Delivered by FeedBurner

Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...