3 juli 2013

Grekiskinspirerad kyckling på spett och grekisk sallad

Mitt första möte med grekiska traditioner och grekisk mat var på en stor grekisk fest i Sverige när jag var 15-16 år gammal. Jag gick på skolan tillsammans med en grekisk tjej och blev bjuden på en stor familjefest som hennes familj anordnade. Och när jag säger familj så menar jag inte bara hennes mamma, pappa och syskon – nej, det var både fastrar, mostrar, kusiner och pysslingar… vi var i gympasalen på en skola för att alla skulle få plats. Det var ”mitt stora grekiska bröllop”, men utan bröllop.


Men det dröjde ett par år till innan jag reste till Grekland för första gången. Den gången var jag i Heraklion på Kreta. Och jag blev inte mindre förälskad i maten efter den turen. Jag lärde känna en familj där och blev ofta bjuden på hemlagad grekisk mat. Det har blivit en hel del turer efter det.
Flera gånger tillbaka till Heraklion som tyvärr i dag är ett rent turistställe och har inte den samma charmen längre som den gången jag var där. Jo da, visst var et ett turistställe då också, men den grekiska charmen var mer påtaglig och äkta för… ja det är faktisk över 30 år sen. 30 år sen… jisses vad tiden går fort.

Men tillbaka till mat. Sovulaki och grekisk sallad är i dag rätter som de flesta känner till och tillagar hemma. Men den gången var det nytt,  fantastiskt och exotiskt.

Grillspett kan varieras i det oändliga med olika grönsaker, fisk, kyckling och kött – och inte glöm frukt.

Sätt fram olika råvaror och låt gästerna göra sin egen favorit grillspett.  I går fick ni mitt recept på sojamarinad med sting, och det är just denna marinad jag har använt för att marinera kycklingen och göra min variant på sovulaki. Detta är sommarmat på sitt bästa!


Detta är en av mina favoriter av grillspett. Hur mycket du behöver avhänger av hur många gäster du har till bords.

Ingredienser grillspett:
Ca 300 g/ person kyckling filéer – jag använder KRAV-märkt kyckling från Bosarp
Sojamarinad med sting – följ linken så hittar du mitt recept
Körsbärstomater – beräkna 4-5 tomater/grillspett

Ingredienser sallad:
1 Romansallad
3-4 Tomater
Ca 2-300 g Fetaost – jag använder grekisk fetaost gjord på får och getmjölk – och serverar gärna lite fetaost vid sidan av också eftersom det är så gott.
½ Rödlök
Svartpeppar
Bruna oliver – jag använde oliver utan kärna denna gång. Men använder du hela oliver med kärna så glöm inte att tala om det för gästerna.
OlivoljaGrillade tillbehör:
1 knippe sparris
2-3 Rödlök
Olivolja
Havssalt

Gör så här:
Kycklingen tärnas upp i ungefär dubbel storlek som körsbärstomaterna. Om du har följt mitt recept på sojamarinad så har du den färdig i kylskåpet redan. Lägg kycklingen i till exempel en plastpåse och häll på marinad och också lite av löken och chilin i påsen. Blanda runt kycklingen och lägg den kallt.

Jag gör detta helst dagen innan, men redan efter ett par timmar så har du riktigt god smak.
Jag använder grillspett av trä och beräknar två träspett per grillspett. Lägg dem i kallt vatten en halv timme innan du sätter på maten.

Varva kyckling och körsbärstomater. Använder du två träspett så får du bättre stabilitet och det är enklare att vända grillspettet under grillning.

När jag grillar kycklingen använder jag det resterande av marinaden som blev kvar i påsen till att pensla grillspettet varje gång jag vänder.Skölj sparrisen och ta bort den nedersta delen om den är ”träig”. Oftast behöver man inte skala grön sparris. Pensla sparrisen med olivolja och strö på lite havssalt. Det samma gör jag med rödlöken. Delar den i två och tar av det yttersta skalet. Men jag låter rotfästet sitta kvar så att det håller ihop löken under grillningen. Pensla med olja och strö på lite havssalt.

Lägg lök och sparris på grillen, vänd och grilla tills de har fin färg.

Romansalladen finstrimlas och tomaterna tärnas. Blanda i sen skål. Lägg på fetaost och goda svarta oliver. Rödlöken strimlas fint och strös över, och till slut låter jag pepparkvarnen gå ett par varv innan jag droppar ut – eller lite mer än roppar ut – en god extra virgin olivolja.

Tja vad säjer man sen? Välkommen till "medelhavet" på en norsk veranda, en regntung och kall eftermiddag.

Missa inte nya inlägg och recept. Fölg min blogg och få nya inlägg på mail genom att skriva din e-post i fältet under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...