9 juli 2013

Bullfest, bullfest hela da'n...


 
Som du kanske har läst i mina sista inslag så blev det en del kakor i helgen som var. Nu kommer det att dröja lääänge innan det blir kakor igen. Men jag har sparat till sist det som är min favorit – vanliga hederliga bullar med kardemumma, men här i en ny, sundare tappning utan att ge avkall på smaken.

Du kan ju baka bullarna med kanel också, men jag formligen älskar smaken av kardemumma. Och dessa är fantastiskt goda.

Bullarna kan givetvis frysas. Fryser du dem samma dag så är de lika saftiga när de kommer upp ur frysen.

Tänk att något som smakar så söt kan vara nyttigt. Jag använder palmsocker (kokosblomstsocker) i fyllningen som har en GI (Glykos Index) på ca 35 (vanligt vitt socker har ca GI 100, honung GI 55-60) som också bidrar till en karamelliserad smak. Palmsocker köper jag ekologiskt, det är oraffinerat och helt naturligt och är rik på näring som kalium, zink, järn och B-vitaminer.

Höjden av lycka: varm kardemummabulle direkt från ugnen!


Till ca 20 bullar

Ingredienser:
1 tsk torrjäst
1 ½ dl surdeg gjord på dinkel
2 ½ dl havregrädde, 37˚C
½ dl agavesirap
2-3 tsk stött kardemumma
½ tsk äkta vaniljpulver
4-5 dl fin dinkelmjöl
Rapsolja till utbakning

Ingredienser fyllning:
1 dl palmsocker - kokosblomstsocker
1 ½ msk stött kardemumma
2 msk ljus agavesirap eller agavenektar
6-8 msk rapsolja
1 dl mandlar (2 dl malen)

Toppning:
Hackad mandel


Gör så här:
Värm grädden tillsammans med agavesirap till 37˚C. Använd termometer.

Blanda ut jästen med lite av gräddblandningen och häll sen i resten. Tillsätt kardemumma och vaniljpulver. Jag köper alltid hel kardemumma som jag krossar själv med morteln. Det blir mycket mer smak av kardemumma. Använder du färdigmalen kardemumma måste du kanske tillsätta lite mer för smakens skull.

Tillsätt surdegsgrund och mjöl. Som vanligt när jag jobbar med dinkel så blandar jag degen för hand och inte i maskin. Surdegsgrunden inte bara hjälper till vids jäsning, men gör bullarna extra saftiga.

Blanda i mjölet lite i taget tills degen nästan släpper skålen. Den ska vara kladdig när du tar i den och lite trådig om du drar degen mellan fingrarna.

Sätt plast över degskålen. Här är det viktigt att det är helt tätt så att du håller på fuktigheten i degen när den jäser. Jag sätter gärna två lag med plast innan jag placerar hela degskålen i kylskåpet. Nu får den stå och kalljäsa minst 12 timmar.

Du kan också jäsa den i rumstemperatur i 4-6 timmar eller tills den har dubbel storlek. Men just med dinkel så tycker jag att det blir bättre bak om den får jäsa i kylskåp eftersom dinkel är speciellt gott ägnat till långjäsning.Till fyllningen blandar du alla ingredienser. Mandlarna ska vara malda. Smaka på fyllningen om du vill ha mer kardemumma.
Vid utbakning penslar jag mitt bakbord med et tunt lager rapsolja. Häll ut degen på bakbordet og vänd degen ett par gånger med bakskrapa. Fäster sig degen i underlaget eller bakskrapan, pensla med lite mer olja. 
Dra ut den som på bilden. Lägg ut fyllningen på ca halva bredden och hela längden. ”Rulla” ihop degen med bakskrapan. Dela i ca snurror och ställ dem i bakformar. Strö på hackad mandel (behöver inte pensla bullen först).Låt bullarna stå under plast och jäsa ca 30-45 minuter till. Var noga med att plasten inte berör bullarna så att de sjunker ihop när du ska ta bort plasten. Jag brukar bygga upp med några köksglas runt plåten som plasten får vila på.


Sätt bullarna i förvärmd ugn på 275˚C. I det jag sätter in bullarna sänker jag värmen till ca 170-175˚C (avhänger av ugn). Jag kastar in ca 1 dl vatten i botten av ugnen för att bullarna ska få en fin krispig skorpa.


Låt bullarna gräddas i ca 45 min avhängig av ugn. Låt svalna på galler under torr handduk.

Sen blev det bullfest!Missa inte nya inlägg och recept. Fölg min blogg och få nya inlägg på mail genom att skriva din e-post i fältet under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

4 kommentarer:

 1. Mumms med varm kardemummabulle :)
  /Kramar Annmi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det gott! Älskar kardemumma! /Kicki

   Radera
 2. Svar
  1. Tack Anna! Kul att du gillar mina kardemummabullar :D / Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...