25 juni 2013

Rabarber- och melonsaft utan sockerPappakock skriver på tillagat.se precis som mig, och är väl det man kan kalla en bloggkollega, eller hur...?

I vart fall så delar han med sig av många härliga recept. Dessvärre är det mycket av det han använder av produkter och livsmedel sånt som jag inte kan äta. Men det är ändå roligt att läsa recepten och se hans snygga matbilder.
Pappakock la ut ett recept på rabarbersaft som jag tror är väldigt god. Men tyvärr innehåller den raffinerat socker, som jag absolut inte tål. Så skriver han ” I år hade jag tänkt göra saft på något sockerfritt alternativ, eftersom min yngsta dotter har diabetes. Men det senaste året har vi testat mängder av alternativ bl.a. stevia, men allt vi provat ger en hemsk bismak. Så istället blev det en rabarbersaft med hälften så mycket socker i. Har ni några tips på sockerfritt som går att baka med eller göra saft & sylt på så tar jag gärna emot det.”

Ja då vaknade jag. Nu är ju inte jag en saftdrickare precis, även om barndomssomrar kantas av hemlagad rabarber och jordgubbssaft. Men det var en period när min son var liten då vi höll på med en utredning angående allergi, och han skulle då ha ett kosthåll utan raffinerat socker i en period.

I den perioden var det ju massor av jordgubbar och rabarber och jag ville göra saft till honom som var sockerfritt. Det blev rabarber-melonsaft, rabarber-jordgubb-melonsaft och jordgubb-melonsaft som han bara älskade.

Jag skrev ju aldrig upp mitt recept den gång, men eftersom jag nu har massor av rabarber så tänkte jag att jag skulle göra ett försök på att återskapa mitt recept. Jag tycker nog att saften blev bättre denna gång. Så Pappakock, detta recept är till dig eller rättare sagt till din dotter - och alla andra som vill undgå socker av en eller annan grund.Ingredienser:
1 ½ liter fruktsaft från vattenmelon
Ca 1,7 kg rabarber
2 stora ekologiska citron
2 tsk äkta vaniljpulver eller en bit vanilj stång
ca 2 dl ljus agavesirap

Gör så här:
Gröp ur vattenmelon och kör det i en blender eller matberedare tills du har 1 ½ liter vattenmelon fruktjuice. Du behöver inte ta bort kärnorna.


Hälls i en gryta tillsammans med rabarber som du delar upp i mindre bitar på 1-2 cm.


 
Skär bort allt skal på citronerna. Var noga med att ta bort det vita beska på citronen. Krama ut saften i grytan och lägg i resten av fruktköttet. Tillsätt vaniljpulver eller en bit vaniljstång. Låt koka upp och sjuda på svag värme tills rabarberna är mer eller mindre upplösta. Häll blandningen i en saftsil.Den färdiga saften hälls tillbaka i en ren gryta. Tillsätt agavesirap. Kan vara att du behöver lite mindre eller lite mer avhängig av hur söta rabarber du har. Smaka dig fram. Kan också vara att du vill ha lite mer citronsaft.

Saften hälls på varma väl rengjorda flaskor. Eftersom jag inte använder citronsyra eller konserveringsmedel så förvarar jag saften kallt och den håller sig i kylskåpet ca en vecka – tio dagar.

Som jag skrev i början, så funkar detta med att använda vattenmelon som sötning till andra bär och frukter. Tja… nu är ju inte rabarber en frukt, men i alla fall. Ni vet vad jag menar. Det är også gott att "krydda" upp saften med bland annat ingefära, kanel, kardemumma... Här är det bara att prova sig fram.
Missa inte nya inlägg och recept. Fölg min blogg och få nya inlägg på mail genom att skriva din e-post i fältet under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

4 kommentarer:

 1. Kan det gå att frysa saften? så som man gör med flädersaft? Naturligtvis i petflaskor.
  Mvh Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Karin!
   Ja, du kan frysa in saften, men gör det utan sötning. Den smakar dock bäst färsk :o) / Kicki

   Radera
 2. Kan man göra detta recept med jordgubbar?
  Och sen då frysa lite en flaska? Så man har i backup när de tar slut?

  Och blir de så du blandar ut med vatten eller är den färdigblandad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Natali! Du kan absolut göra saften med jordgubbar och melon. Blir hur gott som helst. När den ska drickas blandar jag i lite vatten, men det är inte mycket vatten. Nu är det en stund sedan jag har gjort denna saften, men jag tror jag använde ca 1/4 eller 1/5 vatten. Du kan givetvis använda mer vatten och istället för saft blir det smaksatt vatten :o)

   Lycka till med saftningen!
   / Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...