23 juni 2013

Melon- och jordgubbssallad med frisk lime- och kokosgrädde
Midsommarhelgen går mot sitt slut och jag räknar med att en och annan sillbit har slunkit ned i löpet av helgen hos de flesta.

Midsommar har traditioner långt tillbaka i tid och var en brytpunkt i arbetsåret i bondesamhället och ett högtidlighållande av sommaren och växtligheten.Ursprungligen firades dagen till ära för Jonhannes Döparen, men det är det väl inte så många som vet längre. I Norge och Danmark heter denna dag St. Hans, som visar namnkoppling till denna dag.

Men ser du i kalendern så infaller Johannes Döparens dag den 24 juni, vilket var den ursprungliga dagen för midsommar, och är så fortfarande i både Norge och Danmark. Så midsommar är egentligen i morgen, och midsommarafton är i dag.

Så var det i Sverige också fram till 1952. Men för att passa bättre in i arbetsveckan blev det bestämt att Midsommarafton alltid skulle firas på en fredag. Så från 1953 infaller alltid Midsommarafton på en fredag någon gång mellan 20-26 juni.

Så vad bjöd du på för dessert på Midsommarafton? Blev det jordgubbar med grädde eller glass?

För min del blev det melon- och jordgubbssallad med lime- och kokosgrädde. Härlig sommardessert för oss som vill ha laktosfritt. Du kan välja vilka bär eller frukter du vill. Men här är min sallad beräknat på 2 personer, så kan man öka på det man vill efter antalet gäster.


Ingredienser:
1 Nätmelon
2 färska aprikoser
Ca 2 dl hackad vattenmelon
Ca 2 dl skivade jordgubbar
1 box med tjock kokosmjölk
Färskpressad fruktsaft från 1 ½ -2 lime
2-3 msk kokosflingor
2-3 tsk ljus agavesirap
Knippe färsk citronmeliss
Gör så här:
Nätmelonen delas i två helt lika delar eftersom jag använder melonen som skål när jag serverar. Du kan också servera i en skål. Ta bort kärnorna med en sked. Gröp sen ut fruktköttet med en sked och finhacka. Jag använder ca ½ - ¾ av melonköttet. Jag ska ju ha plats till mer gott.

Ta bort kärnan från aprikoserna och dela aprikoserna i många miniklyftor. Blanda nätmelon, vattenmelon, jordgubbar och aprikoser med saften från 1 lime.

Ett litet tips – om du delar limen på längden så får du ut mer saft per lime.

Fruktsalladen fylls upp i melonskalen.

Jag tar försiktigt ut den tjocka ”kokosgrädden” från min box med kokosmjölk. Läs på konservera så att du får en kokosmjölk med mest kokos och lite vatten – och givetvis sockerfri.

Blanda grädden med kokosflingor, agavesirap och saften från ½ - 1 lime. Jag gillar inte att det blir för sött och har mer lime och mindre agavesirap, men du smakar deg till hur du vill ha det. Finhacka ett knippe citronmeliss som du blandar i sist. Låt gärna grädden stå kallt 20-30 minuter innan servering så tjocknar den.

Melonen kan du servera som en skål direkt. Skär då av lite i botten så att den står stadigt. Annars har du kanske en skål som passar? Klicka grädden på toppen, pynta med en jordgubbe och lite citronmeliss.

Sen är det bara att njuta av sommarens smaker.
Missa inte nya inlägg och recept. Fölg min blogg och få nya inlägg på mail genom att skriva din e-post i fältet under:


Delivered by FeedBurner


Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

 1. ♡ ...
  Önskar dig Glad Midsommar 2015/Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack det samma kära dig! Kram Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...