4 juni 2013

Jalapeñobröd med lök och quinoa

 


Det har varit en tryckande väderhelg med ösregn och åska. Har man ett ”väderhuvud” som mig så reagerar man på det tryckande vädret och får migrän. Vad tänker man på då?

Jo, jalapeño, jalapeño. Visste du att jalapeño – och också stark chili – hjälper mot migrän?Jalapeño, chili och paprika er olika varianter av växtfamiljen Capsicum anuum. Jalapeño, chili och paprika har olika styrkor vilket beror ett ämne som heter capsaicin. Ju mer capsaicin, ju starkare. Paprikan innehåller mer eller mindre ingen capsaicin och är därför inte stark i smaken överhuvud taget.Jalapeño har namn efter den mexikanska staden Xalapa de Enríquez (stavas också Jalapa) där den odlades först. Xalapa och är huvudstad i den mexikanska delstaten Veracruz.


Jalapeñon hittar man oftast i någon form för lake i butiken, men ibland säljs den också som färsk vilket är mindre starkt än jalapeño i lake. Rökt jalapeño kallas för chipotle.

Jalapeño har flera hälsobringade effekter som till exempel hjälper till med reglering av blodtrycket, förebyggande mot en del typer av cancer, inflammationshämmande, hjälper till vid fett-, och kalori förbränning m.m.

Har du problem med gastrit eller magsår så ska du inte äta för mycket jalapeño eller chili. Stark mat överhuvudtaget kan trigga till ökt magsyra och därmed ge magsmärtor om du har dessa problemen.

Men det bästa med jalapeño och chili, är att capsaicin hjälper mot migrän. Det är bara en nackdel med det. Ju mer capsaicin jalapeñon eller chilin har, ju starkare blir den.  

Jalapeñon innehåller odkså en hel del vitaminer, speciellt C och A samt betakaroten.

Inte bara har jalapeño hälsobringande effekter. Det smakar ju så gott. Mitt projekt med jalapeño i bröd fortsätter och med en lite annan smaksättning än sist och nu fick jag ett ännu saftigare bröd som håller sig flera dagar liggande i handuk. Jag har tillsatt quinoafrön eftersom jag ville ha lite mer ”crunch”.

Quinoa i sig själv är väldigt sunt och nyttigt och behöver en egen sida med fakta, så det får jag komma tillbaka till. Denna gång är det bröd och jalapeño som gäller.

Jalapeñobröd med lök och quinoa

Ingredienser:
1 tsk torrjäst
4 dl mjölk, jag använde havremjölk
1 msk äkta honung
½ tsk salt
75 g jalapeño använder jalapeño som har legat i vatten och syra – inte i ättika
50 g färsk tomat
50 g schalottenlök
1 handfull färsk basilika
1 dl quinoakorn eller hirskorn
1 dl surdegsgrund gjord på dinkel
Ca 8-9 dl fint dinkelmjöl

Toppning havssalt och dinkelflingor

Gör så här:
Finhacka jalapeño, tomat och lök och lägg det i en gryta tillsammans med mjölk och honung. Värm mjölkblandningen tills det är fingervarmt. Rör ut torrjästen i lite av mjölken först och häll sen i resten.

Blanda i ett par deciliter dinkelmjölet först. Häll därefter i salt, finhackad basilika och surdegsgrunden. Blanda ihop med en trägaffel, träslev eller liknande.

Jag använder inte maskin när jag bakar med dinkel eftersom dinkel inte tål den samma hårda behandlingen som du kan ge vete och råg. Och du ska inte knåda degen. Degen rörs med omsorg.

Tillsätt mer fint dinkelmjöl tills du har en deg hänger ihop men fortfarande är ganska kletig och inte helt vill släppa degskålen.

Eftersom jag nu använde min nya bakform som jag skrev om förra gången jag bakade bröd med jalapeño, lät jag degen ligga kvar i bunken under jäsning. Du kan läsa mer om min ”bakbunke-form” HÄR.Toppa med dinkelflingor och havssalt. Sätt plastfolie över deg skålen och låt jäsa till dubbel storlek, ca 3-4 timmar.

Sätt formen i mitten av förvärmd ugn 275˚C. I det du sätter in brödet sänker du värmen till ca 175˚C.

Jag kastar in ca 1 dl vatten i botten av ugnen för att brödet ska få en fin skorpa. Skorpan blir knaprig och krackelerar härligt. Brödet gräddas i ca 1 timme. Kontrollera gärna brödet med en termometer för att se om det är färdigt. Brödet är färdigt när du uppnår 97°C

Ställ att svalna på bakgaller under torr handduk.Ett bröd som passar bra tillsammans med det mesta. Eftersom det är mycket smak i brödet i sig själv behöver du inte pålägg om du äter det till frukost. Lite smör - eller varför inte doppa i en god olivolja - då smakar det bäst tycker jag.

Missa inte nya inlägg och recept. Fölg min blogg och få nya inlägg på mail genom att skriva din e-post i fältet under:


Delivered by FeedBurner


Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...