15 juni 2013

Grillad sparris med getost

 
Det är mysigt att samla familj och vänner till en grillmiddag oavsett vad du lägger på grillen. Viktigast är ju att man är tillsammans. Det grillas kött, fisk och grönsaker och vi använder mer tid till matlagning på sommaren när vi grillar än annars. Bjud in gästerna tidigt eftersom det är härligt och socialt att umgås tillsammans runt grillningen.

Oftast är det själva huvudrätten man grillar men du kan ju lika gärna grilla både förrätt och efterrätt.

Här är förslag på en enkel och mycket god förrätt. Den försvinner på ett ögonblick.


Beräknad till 4 personer

Ingredienser:
8 stänger grön sparris – beräkna 2 sparrisstänger/person
Olivolja till pensling
Havssalt eller himalayasalt
Grovmalen svartpeppar

Chèvre eller annan getost

½ röd chili
½ rödlök
1 msk olivolja
1 msk färskpressad citronsaft
Evt. lite himalayasalt

2 msk pinjekärnor

Gör så här:
Medan grillen blir varm, förbereder jag lite i köket.
Skölj sparrisen och ta bort den nedersta delen om den är ”träig”. Man behöver som oftast inte skala grön sparris. Dela stängerna i två.

Jag använder tunna grillpinnar av trä som först får ligga i vatten. Jag trär på sparrisen på två grillpinnar som gör det mer stabilt och jag får en ”matta” med sparris. Pensla sparrisen med lite olivolja och strö på lite salt och peppar.

Jag skär ut 2 skivor av Chèvren på ca ½ cm i tjocklek. Skivorna delar jag i två. Det blir en halv skiva per sparrismatta.

Ta bort kärnorna från chilin och hacka den fint. Hacka rödlöken fint. Blanda chili och rödlök med olivolja och citronsaft. Tillsätt eventuellt lite salt.

Pinjekärnorna rostar jag i torr stekpanna. Passa på att de inte blir brända.Så är det dags att grilla. Jag grillar sparrisen ca 8-10 minuter avhängig av hur tjock den är. Så sparrisen bör inte ligga på det allra varmaste stället på grillen eftersom den inte ska bli svart och bränd. När jag har ca 3 minuter kvar av grillningen lägger jag på Chèvren och låter den smälta lite och bli härligt mjuk.

När den är färdig, lägg på chili/lök blandningen, ett par varv med pepparkvarnen och strö över lite pinjekärnor. Servera direkt.Jag önskar alla en riktigt skön helg!

Missa inte nya inlägg och recept. Fölg min blogg och få nya inlägg på mail genom att skriva din e-post i fältet under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...