19 juni 2013

Grillad kolja och aubergin med tomat & estragonsallad

Grillad kolja 
Här i Norge är vi inne i den sista skolveckan innan alla ungar släpps ut till sommarlov. Jag kommer ihåg att hemma vankades det alltid marängsvisch efter skolan. Och mitt något kanske selektiva minne menar att det alltid var stålande sol och varmt den dagen.

Det är också den sista veckan innan sommarlov som mina småtjejer spelar fotboll. Det är inte så ofta jag skriver om något annat än det som handlar om mat, men små roliga historier från livet är ju bara skönt att kunna dela med andra.

Det var en fotbollmatch i går och det blir en match i morgen. Matchen igår med dessa tjejer, som är 10 och 11 år gamla, var en match som jag inte helt förstod mig på. De första 30 minuterna blev vi fullständigt överkörda och ingenting fungerade på banan.

Jag tror målskillnaden var 0-4 till bortalaget när det blev paus. Jaha tjejer säger jag i pausen. Jag som tänkte bjuda på glass om ni vann. ”Får vi glass om det blir oavgjort också?” Klart det tjejer, men då får ni ju visa att ni kan spela fotboll.

Ja inte vet jag vad som skedde där ute, men plötsligt stod det 3-4, och hade vi haft 5 minuter till av matchen så hade det nog blivit glass. I morgen tror jag att jag skal lova glass innan vi börjar matchen och se vad som sker.

Men här på bloggen blev det varken marängsvisch eller glass. Men en härlig grillad kolja med tomat & estragon sallad.Beräknad till 2 personer

Ingredienser:
600-800 g Kolja – jag beräknar ca 300-400g/person
1 stor aubergin
1 stor paprika
Himalayasalt
Olivolja

Ingredienser Tomat & estragonsallad:
ca 500 g körsbärstomater
1 grön chili
1 rödlök
3 msk olivolja
3 msk färskpressad citronsaft
2-3 stora kvistar färsk estragon
Krossad svartpeppar
Himalayasalt


Gör så här:
Skiva aubergine på längden. Salta bägge sidor och lägg dem på ett fat i 30-60 min. Du ser snart att det blir som små vattenpärlor på auberginen.

Skölj av auberginen under kallt vatten och torka noga med hushållspapper.

Det samma gör jag med koljan. Alltså saltar och lägger den att dra till sig lite salt. Koljan vill bli mycket fastare i köttet efter det. Skölj av koljan noga och låt torka på ett hushållspapper.
Medan aubergin och kolja rinner av gör jag salladen.

Körsbärstomaterna delas i två. Chili och lök finhackas. Blanda tomat, chili och lök med olivolja och citronsaft. Repa av de fina bladen på estragonen och blanda ned i salladen. Smaka av med lite salt och peppar.

Pensla aubergin och paprika med olivolja för du lägger dem på grillen. Paprikan ska grillas till den är helt svart och auberginen ska få fin färg utan att vara bränd. Så det är viktigt att du har ett området på ggrillen som inte är allt för varmt.

När paprikan är färdig låt den ligga för att svalna lite innan du skalar den och tar bort kärnhuset.

Koljan penslas med olivolja och grillas ett par minuter på varje sida. Lägg upp kolja och aubergin på tallriken. En halv paprika rullar jag ihop och lägger på auberginen. Servera med salladen och njut i sommarkvällen.Missa inte nya inlägg och recept. Fölg min blogg och få nya inlägg på mail genom att skriva din e-post i fältet under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

  1. Önskar dig en trevlig fortsättning på midsommar helgen !


    Sportfotograf
    www.sportfoton.se

    SvaraRadera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...