16 juni 2013

Grillad Halloumi med basilikasallad

 
Om du har varit kring medelhavet på semester så har du kanske smakat Halloumi…? Den riktigt salta osten, gjord på pastöriserad get-, får- och komjölk. Nu tål jag inte så mycket av denna ost eftersom den inte är basisk och inte laktosfri. Men en liten bit går bra för min del som inte har en 100 % basisk kost.

Halloumi är en ost som tål att grillas utan att den flyter ut och den är lite gummiaktig i konsistensen. 

Osten har existerat i flera hundra år. Den framställs genom att ostmassan värms upp i vatten innan den knådas, kavlas och sen skärs upp i bitar som läggs i saltlake. Osten är framställd med vegetabiliskt löpe.

Du kan grilla eller steka den, äta den på sallad eller som här som en förrätt. Jag blev inspirerad av min egen förrätt med sparris och getost och var tvungen att prova med en basilikasallad.

Detta blev en helt gudomlig förrätt som tar dig direkt tillbaka till medelhavet.Beräknad till 4 personer

Ingredienser:
Ca 200-250 g Halloumi
Olivolja till pensling

Pinjekärnor
Grovmalen svartpeppar


Basilikasallad:
1 stor handfull färsk basilika
½ röd chili
½ rödlök
2 msk olivolja
2 msk färskpressad citronsaft
Evt. lite agavesirap


Gör så här:
Skiva Halloumi osten i ca ½ tjocka skivor. Pensla med olivolja och lägg på grillen. Grillas tills de har fin färg. Låt inte osten grillas på allt för stark värme för då blir den bara svart.

Strimla basilikan fint. Ta bort kärnorna från chilin och hacka den fint. Hacka rödlöken fint. Blanda basilika chili och rödlök med olivolja och citronsaft. Tillsätt eventuellt lite agavesirap. Du behöver inte tillsätta något extra salt eftersom osten är väldigt salt i sig själv.

Pinjekärnorna rostar jag i torr stekpanna. Passa på att de inte blir brända.När Halloumin är grillad och har fin färg, lägg den på ett fat.

 Häll på lite av basilikasalladen och lite grovmalen svartpeppar. Strö på pinjekärnor och pynta med ett par små basilikablad. Klar till servering.

Missa inte nya inlägg och recept. Fölg min blogg och få nya inlägg på mail genom att skriva din e-post i fältet under:


Delivered by FeedBurner


Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...