30 juni 2013

Franskbrödbullar – bättre än förrJa, nu har jag gett mig på att förbättra mitt recept på franskbrödbullar med dinkel eftersom jag bakar dessa ofta och i bland har jag nog lite bråttom och tar för mycket mjöl vid utbakning (irriterande), vilket gör bröden mindre roliga dagen efter.

Jag vill ju ha det enkelt och gott – och jag vill att det ska vara enkelt för dig som följer mina recept. Nu också utan socker, bara agavesirap.Mitt recept har jag nu använt i varje fall de sista 20 gångerna – och det blir lika lyckat varje gång. Så nu ska jag inte hålla på hemligheten längre – här är mina (per dags datum) bästa franskbrödbullar.Det blir 10 stora franskbrödbullar av denna deg.

Ingredienser:
2 tsk torrjäst
6 dl vatten – 37˚C
½ dl ljus agavesirap (eller ½ dl kallslungad honung om du vill ha med socker)
2 tsk himalayasalt
Ca 800-900 g fint dinkelmjöl
Mild olja – jag använder rapsolja
Vallmofrön eller sesamfrön till toppning

Gör så här:
Blanda torrjästen med lite av vattnet och häll sen i resten av vattnet, salt och agavesirap.
 Tillsätt lite några deciliter dinkel till att börja med . Blanda ihop med en trägaffel, träslev eller liknande. Som vanligt så använder inte maskin när jag bakar med dinkel.

Tillsätt surdegsgrunden och mer dinkelmjöl tills du har en deg som är kladdig, men nästan släpper degskålen. Sätt plast över degskålen. Här är det viktigt att det är helt tätt så att du håller på fuktigheten i degen när den jäser. Jag sätter gärna två lag med plast innan jag placerar hela degskålen i kylskåpet. Nu får den stå och kalljäsa minst 12 timmar.

Jag har nämligen kommit fram till att långtids kalljäsning passar otroligt bra för både dinkel och de andra gamla mjölsorterna. Det gör inte något att det blir längre jäsning än 12 timmar.

Utbakning - Ju fortare du gör detta och får bullarna i ugnen, ju högre bullar får du.Vid utbakning penslar jag mitt bakbord med et tunt lager rapsolja. Jag stjälper ut hälften av degen på oljan och låter resten vila i kylskåpet så länge så att den inte blir för varmt.Vänd degen ett par gånger med oljan på bakbordet med hjälp av en degspade. Dela upp degen i 5 delar – vill du ha mindre bullar så delar du i fler delar. Ta lite olja på händerna, ”knyt” ihop bullen, lägg på plåten, strö på fröna och sätt plåten nederst i förvärmd ugn på 275˚C.

En 100 % dinkeldeg ska vara mycket lösare och kladdigare än en deg på råg eller vetemjöl. Har du samma konsistens på en dinkeldeg som en vetemjöldeg så får du väldigt torra bröd. Därför kan du inte rulla bullarna. Lägger du degen direkt på plåten, så vill de flyta ut – därför ”knyter” jag dem för att hålla toppen tills alla 5 bullarna är färdiga. Det tar längre tid för bullarna att flyta ut.

I det jag sätter in bullarna sänker jag värmen till ca 170-175˚C (avhänger av ugn). Jag kastar in ca 1 dl vatten i botten av ugnen för att brödet ska få en fin skorpa. Skorpan blir då knaprig och krackelerar härligt.

Låt bullarna gräddas i ca 50-60 min. Kontrollera gärna bullarna med en termometer för att se om det är färdigt. Bullarna är färdiga när du uppnår 97°C. Ställ att svalna på bakgaller under torr handuk.

När första omgången bullar är färdiga sätter jag upp värmen på ugnen och när den har nått 275˚C gör jag om samma procedur med utbakning av resten av degen.

Ska du frysa bullarna, gör det den samma dagen. Annars förvarar du bullarna inlindad i kökshandduk, så håller de sig färska och knapriga.

Jag försökte också med en annan sorts toppning – ost.Jag la bullarna i stora muffinsformar och strödde på lite getost.Fantastiskt goda dessa också. Nästa gång bakar jag dem på plåt.
Missa inte nya inlägg och recept. Fölg min blogg och få nya inlägg på mail genom att skriva din e-post i fältet under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...