8 juni 2013

Dinkelpastasallad med krämig laktosfri vitlöksdressingSista veckan har vädret varit lite upp och ned. Det regnar, åskar och blåser blandat med solsken. Det hoppar från 8-10 grader om morgonen till 21-22 grader på eftermiddagen. Inte vet man vad man ska ta på sig på morgonen för antigen är det för lite eller för mycket. Rolig sommar vi har…

Det värsta är den fuktigheten som håller i sig och som då givetvis påverkar mina leder. Det jag tröstar mig mer är att det är tack vare min kost som gör att jag fortfarande klarar att hålla mig någorlunda. Värst är det om morgonen. Stel som en pinne, spattig i gången, fryser och har värkande leder. Men med smärtstillande och en timme under värmefilten så är inte livet så illa i alla fall. Men det blir inte så mycket bakning och matlagning sånna här dagar.

Har du också reumatiske problem så känner du väl igen deg. Jag är väldigt glad för att jag ändrade kosten. Innan jag la om kosten så ville dessa dagar ha varit ett rent helvete och antagligen hade jag varit sjukskriven.

Men med värme om kvällen så är det ju hur mysigt som helst att sitta ute och äta. På grillen blir det gärna fisk och grönsaker.

Jag har en kollega som är en ivrig fritidsfiskare. I vintras var han och hans son ute och pilkade och drog uppe en del abborre. Jag var den lyckliga då dessa hamnade i min frys.Grillad abborre är ju så ”jäkla” gott. Och det ger mig också barndomsminnen. Vi fiskade ofta abborre när jag var barn. Upp i ottan, drog upp abborrar och en och annan mört. Mörten gick tillbaka eller blev agn för större fiskar, men abborren grillade vi direkt över bål.

Denna gång grillade jag abborre, sötpotatis, butternut squash och lök och till detta en pastasallad med krämig vitlökssås. Mmmm… detta försvann fort i hungriga magar. Ingredienser pastasallad:
1 salladshuvud av något slag. Jag har använt roman sallad
2 stora röda parikor
2 handull med sockerärtor
1 färsk gurka
1 dl rostade solrosfrön

Till pastan:
1 ägg – jag använder givetvis KRAv-märkt
40-80 g fint dinkelmjöl (avhänger av storleken på ägget)
HimalayasaltGör så här:
Börja med pastan. Blanda allt för hand i en skål. Jag tar i ägget först. Tillsätter lite salt tillsammans med det första mjölet jag blandar i. Jag blandar sen i mjöl till jag har en medgörlig och elastisk deg.

Degen ska hellre vara lite kladdig än för torr. Lägg degen i plastfolie och lägg kallt i en timmes tid.
Det går bra att göra degen en dag eller två i förväg. Degen blir lite gråaktig i färgen när den ligger ett par dagar, men smakar lika bra. Pastan blir vit igen när du kokar den.

Skölj och hacka upp grönsakerna och lägg dem i en skål. Solrosfröna rostas i torr stekpanna och får stå att svalna.

När pastadegen har legat kallt en timme rullar jag ut den till fingertjocka rullar. Jag använder en sax och klipper rullarna i lagom bitar. Räkna med att du nog må ha lite extra mjöl för att rulla degen om den är kladdig.

Strö lite mjöl på en tallrik och lägg pastabitarna på tallriken för att torka i en timmes tid. Efter 30 minutter vänder jag bitarna så att de får torka runt om.

Koka upp en stor gryta med vatten, himalyasalt och lite rapsolja. Koka pastakulorna ca 4 min. Häll av i vattnet genom durkslag och häll pastakulorna i en skål med kallt vatten. Låt stå i det kalla vattnet 10 minuter.

Blanda sallad och pasta och strö över solrosfrön.Ingredienser krämig vitlöksdressing:
2 ½ dl matgrädde – jag använder Oatly iMat grädde gjord på havre
1-2 tsk arrowrot (som blandas i lite vatten)
1 liten schalottenlök
2-3 vitlöksklyftor
Himalayasalt
vitpeppar 
olivolja
gräslök efter smakGör så här:
Finhacka schalottenlöken och stek den mjuk i lite olivolja på medel värme. Den ska bli genomsiktig men inte få någon färg. Häll i grädden.

När grädden är varm reder du med arrowrot utblandat i vatten. Låt småkoka lite för du eventuellt tar mer arrowrot. När du tycker att du har lagom tjock sås smaksätter du med vitlök som du pressar i vitlökssås samt salt och peppar.

Dressingen ska sedan svalna och ställs kallt en halvtimme innan servering. Jag hackar upp et stort knippe med färsk gräslök som jag blandar ned i dressingen precis innan servering.Du kan servera pastasalladen som den är med vitlöksdressingen och nybakat bröd.

Jag passade på att baka några brödkakor också på grillen. Jag använder ett finmaskigt grillnät som gör att jag kan lägga brödet direkt på grillen. Detta är ett bröd som man har bakat i tio tusen av år.

Ingredienser till två brödkakor:
1 dl fin dinkel / spelt
½ dl grov dinkel
¼ dl solrosfrön
½ krm himalayasalt
1 msk olivoljaGör så här:
Lägg de torra livsmedlen i en skål eller djup tallrik. Häll på oljan och tillsätt lite vatten åt gången. Degen ska bli enkel att hantera och släppa från skålen. Får du för mycket vatten, tillsätt lite mer mjöl.

Dela degen i två delar och platta ut dem med handen till ca ½ - 1 cm tjocka bröd.
Grillas ett par minuter på varje sida.

Missa inte nya inlägg och recept. Fölg min blogg och få nya inlägg på mail genom att skriva din e-post i fältet under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...