29 juni 2013

Den enkla, men smakrika rabarberkrämen


RabarberkrämJag kan ju knappast påstå att jag har den stora sommarkänslan just nu.

Grått, regntungt, fuktigt och kallt.Jag hoppas du har bättre väder där du är. Men det hindrar ju inte att man kan ta fram sommaren i alla fall.

Det blir en del recept med rabarber just nu, eftersom det växer så det knakar där ute i trädgården.Jag är uppväxt med rabarberkräm och har ju gjort detta senare som vuxen. Men nu har jag gjort en variant som verkligen är det renaste du kan få av rabarberkräm, med en intensiv god smak av rabarber utan att det blir för sött eller surt till trots för att jag bara använder palmsocker.

Ingredienser:
2 msk olja
Ca 1 dl palmsocker
1 kg rabarber
Saften från ½ citron
Eventuellt lite vatten

Gör så här:
Rabarber delas upp i ca 1 – 1 ½ cm stora bitar.
Häll lite olja i en stor gryta. Häll i rabarber och palmsocker. Surra runt och låt rabarberna bli lite karamelliserade. Häll i citronsaften.

Sänk värmen och låt stå under lock på svag värme tills rabarberna är sönderkokta. Eftersom rabarberna innehåller mycket vätska i sig själv behöver du inte tillsätta extra vatten.
Men tycker du krämen blir för tjock kan du tillsätta vatten. Smaka av om du behöver mer socker. Låt krämen sjuda svagt tills allt socker har löst sig.

Jag kan också rekommendera lite saft från en färskriven ingefära som en smaktillsats.
Servera krämen med mjölk eller som den är. Varma sommardagar är det gott att äta lite kall rabarberkräm i skuggan. Eller varför inte göra en dessert med glass och varm eller kall rabarberkräm?


Jag gillar också att strö på lite flingor som till exempel Pauluns dinkelflingor och äter den tillsammans med havremjölk. En god start på dagen.

Missa inte nya inlägg och recept. Fölg min blogg och få nya inlägg på mail genom att skriva din e-post i fältet under:


Delivered by FeedBurnerPrint Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...