30 maj 2013

Sparris & rabarbersallad

 


Som jag har nämnt tidigare så är rabarber egentligen inte en frukt även om vi gärna använder som frukt i både kompotter, sylt, paj och desserter. Rabarber är en grönsak och passar bra att använda i maten.

Här har jag använt rabarberna i en sallad som passar bra att äta som den är eller som en sidorätt.

I butiken Ohlssons Ost & Delikatesser hittade jag denna balsamicon med granatäpple.

Eller rättare sagt balsamico med granatäpple arom, för det är faktisk inga granatäpplen i balsamicon. Men den är ljus och mild i smaken och passar därför extra bra till denna sallad.
Du kan givetvis använda en annan balsamico. Det är bara att prova sig fram. Men det är vikigt att det är en krämig variant, annars vill det bara bli en flytande sörja.

Ingredienser:
250-300 g grön sparris
1 ½ - 2 liter vatten
1 citron
ca 1 msk olivolja
Himalayasalt
250 g körsbärstomater
150 g rabarber
200 g sockerärtor
2 msk Balsamico crema – jag har använt granatäpple balsamico
1 msk palmsocker (kokosnötblomma socker)
Ca 750-800 g sallad, mild smak - jag har använt romano sallad
Stort knippe gräslök
Rapsolja till stekning

Gör så här:
Koka upp vattnet tillsammans med saften från citronen, olivolja och lite salt.

Grön sparris behöver oftast inte skalas (bara om den verkar grov), men du kan behöva ta bort den nedersta delen, speciellt om den är lite ”träig”. Dela upp sparrisen i 4-5 cm stora bitar. När vattnet kokar, lägg i sparrisen. Sparrisen skal täckas av vatten ett par centimeter.

Sänk värmen så att det inte stormkokar, det ska bara sjuda. Sparrisen behöver bara 5-10 minuter beroende på vilket tuggmotstånd du önskar. Är du osäker på om de är färdiga kan du prova med en provsticka eller skära av en liten bit på en sparris för att testa. När de är färdiga, häll av vattnet. Lägg sparrisen i en skål med kallt vatten för att stoppa kokningen. Lägg upp dem på ett hushållspapper och låt rinna av.

Dela körsbärstomaterna i två. Dela upp rabarberna i lika stora delar som tomaterna. Häll lite rapsolja i en stekpanna. Lägg i tomater och rabarber. Tillsätt balsamico och palmsocker. Låt blandningen stå på svag värme. Passa på att det du inte har för hög värme för då blir allt bara sylt.
Finhacka salladen och lägg den i en skål.

När rabarberna är mjuka lägger du i sparrisen i blandningen och surrar samman. Häll alltihop över salladen och blanda ihop. Hacka gräslöken och strö över salladen.

Servera salladen som sidorätt till grillat oavsett om det är kött, kyckling eller fisk. Du kan också äta salladen som den är, eventuellt tillsammans med fetaost och nybakat bröd, till exempel hembakade baguetter.
Missa inte nya inlägg och recept. Fölg min blogg och få nya inlägg på mail genom att skriva din e-post i fältet under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...