27 maj 2013

Smulpaj med rabarber på Mors dag

 
I går var det Mors dag. Jag tillhör dem som tycker att detta är handlarnas jippo för att sälja mer, riktigt kommersiellt jippo på lik linje med Alla hjärtans dag.

Men någonstans har ju detta börjat. I Sverige firade man Mors dag första gången 1919 efter ett initiativ av Cecilia Bååth-Holmberg, svensk författare som dog 1920. Hon fick tyvärr inte uppleva vilka ringverkningar hennes initiativ fick och hur det utvecklade sig till dagens kommersiella präglar.

För det var ju inte så man firade från början som vi gör i dag.

Utan att kunna bekräfta att informationen är 100 % riktig, så är det sagt att det hela startade i USA 1905 då en kvinna ville hedra sin egen mors bortgång på hennes dödsdag. Det hölls gudstjänst med fokus på det 4:e budet om moderskärlek. Hur långt borta är vi inte från denna traditions ursprungliga mening?

I 1914 blev det en officiell helgdag i USA som senare spreds sig över världen. Men det tog många decennier innan det blev allmänt vedertaget.

Som barn ritade vi ungar alltid ett eget kort till mamma och så gick vi ut i skogen för att plocka vildblommor. Så firade vi dagen med en god kaka.

Här i Norge firas Mors dag i februari, och min son kom med blommor för första gången på den norska Mors dagen i år (vi har alltid markerat dagen på den svenska Mors dagen). Jag blev överraskad och glad, och frågade hur det kom sig att han kom med blommor i februari och inte i maj som han brukar. ”För nu kom jag ihåg det – inte säkert jag kommer ihåg det i maj”.

Men fira eller inte fira. Jag gjorde en smulpaj på nyskördade rabarber från trädgården och fikade i sommarvärmen tillsammans med min son.Minimalt med socker, med god smak av rabarber serverad tillsammans med laktosfri grädde och eller vaniljglass. Ljuvlig sommarsmak.

Här är receptet till en paj med en pajform på ca 24 cm i diameter – ska du göra en större paj ökar du mängderna:

Ingredienser:
Rabarber - så mycket du önskar
Ca 2-3 msk (eventuellt mer om rabarberna är väldigt sura) Palmsocker (kokosnötsocker)
Ca 2-3 tsk (eventuellt mer om rabarberna är väldigt sura) Honung
Ca 1 – 1 ½ dl Havregryn eller dinkelflingor
En handfull hasselnötter – kan uteslutas
Ca 2 msk palmsocker (kokosnötsocker) till toppning

Ingredienser Smulpaj degen:
100 g kylskåpskallt laktosfri margarin
3 ½ dl fint dinkelmjöl
1 msk palmsocker (kokosnötsocker)

Gör så här:
Skölj rabarberna och dela dem i ca 1 ½ cm stora bitar. Lägg dem direkt i pajformen. Lägg på extra topp med rabarber eftersom de sjunker ihop när de blir gräddade i ugnen.

 
Honungen smältes om den är fast och fördelas över rabarberna. Strö över palmsocker och sedan ett gott lager med havregryn eller dinkelflingor. Detta gör man eftersom det blir mycket vätska i pajen och grynen/flingorna suger upp den vätskan och stabiliserar pajen.

Blanda ingredienserna till smuldegen tills margarinet är fördelat och degen smulig. Strö det över pajen. Hacka hasselnötter som du strör över, och till slut ett litet lager med palmsocker för att få en lite karamell krispig yta.


Gräddas i förvärmd ugn på ca 175-200 ˚C i ca 30-40 minuter. Lägg lite aluminiumsfolie över pajen om den börjar bli mörk. Serveras ljummen.

Jag glömde att lägga på folie på min paj, så den fick några mörka partier. Men det ser värre ut på bilden än det var i verkligheten. Gott var det
Missa inte nya inlägg och recept. Fölg min blogg och få nya inlägg på mail genom att skriva din e-post i fältet under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

  1. Mumms & Tack för receptet/Annmi

    SvaraRadera
  2. Det är så enkelt att göra. Smulpaj degen kan också användas till andra bär och frukter :D /Kicki

    SvaraRadera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...