8 maj 2013

Ravioli gjord på dinkel / spelt


 
Att göra sin egen ravioli är inte svårt oavsett om du har pastamaskin eller inte. Fördelen med att göra egen ravioli är att du själv väljer vad du vill fylla din ravioli med. Eftersom jag inte kan äta durumvete eller vanligt vetemjöl, gör jag min pasta på dinkel och det smakar helt underbart.

När jag har lagt pastadegen i kylskåpet gör jag min fyllning, och du väljer själv vad som passar dig bäst. På bilderna har jag valt en enkel spenatfyllning som jag har stekt tillsammans med lite lök och tillsatt bara lite salt och peppar.


Ingredienser för 1 person - sen ökar du på efter hur många det blir till middag.

Ingredienser:
50-80 g fint dinkelmjöl/speltmel (avhänger av storleken på ägget)
1 KRAV ägg/ 1 økologisk egg
Lite Himalyasalt

Gör så här:

Blanda allt för hand. Jag blandar aldrig pastadegen i maskin, vilket gör att jag har bättre kontroll på konsistens. I tillägg skall inte dinkel arbetas med mer än nödvändig.

Ta i lite mjöl åt gången så degen inte blir för hård och mjölig. Degen ska vara medgörlig, elastisk men inte hård och mjölig. Hellre lite kladdig än för torr.

Jag brukar platta ut degen till en tjock pannkaka med händerna innan jag lägger den i plast och i sedan i kylskåpet. Det blir lättare att få den tunn efteråt. Låt den ligga i kylskåpet minst en timme innan du gör din pasta. Det går bra att göra degen dagen före du ska använda den också.

Ta ut degen från kylskåpet. Dela degen i två och kavla ut varje del till en riktigt tunn fyrkant på mjölat bord. Är den lite kladdig så använd mer mjöl. (Det avhänger av hur stort ägget var och hur mycket mjöl du använde). Kavla ifrån dig och håll tillbaka på andra sidan. Kavla-sträck metod. Degen ska kavlas så tunn att man nästan kan se igenom degen, men den får inte spricka.

Här kan du givetvis använda pastamaskin om du har det.
Lägg ut din fyllnad med ca 4 cm mellanrum så som på bilden, en klick ca i storlek med en tesked.

Pensla med vatten i en fyrkant runt alla klickarna. Ta den andra utkavlade degen och lägg den över.

Börja från ena sidan och pressa mellan fyllningarna så att degen fäster sig. Om du börjar på ena sidan så pressar du ut luften utan att den spricker. Press med fingret runt alla delarna och dela sedan med kniv eller bakhjul. Alla fyrkanterna måste vara helt täta.
Lägg dem på bänken att torka. Kom ihåg att dom ska torka på bägge sidor innan du kokar dom. Ca 30 minuter på var sida.Koka upp en stor gryta med vatten, himalyasalt och lite rapsolja. Koka raviolin 3-4 min. Häll av i vattnet genom durkslag. Skölj raskt i kallt vatten för att stoppa kokningen. Häll tillbaka i grytan på spisen och surra snabbt med lite rapsolja eller olivolja.
Servera med en god pastasås.Missa inte nya inlägg och recept. Fölg min blogg och få nya inlägg på mail genom att skriva din e-post i fältet under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...