24 maj 2013

Ohlssons Ost & Delikatesser - Välkommen till osthimmelenOm du någon gång har vägarna förbi Kristianstad i Skåne, är det en butikk som ligger mig varmt om hjärtat som jag rekommenderar att du besöker, Ohlssons Ost & Delikatesser.

Butiken tillhör en av de äldsta verksamma butikerna i Kristianstad och blev startad i 1932 av Carl Ekberg och var en av ett 15-tal livsmedelsbutiker.

Jag är inte säker på vad butiken hette den gången, men i 1949 började Bertil Ohlson sin anställning i butiken. 1952 tog han över verksamheten.

Vad jag har förstått så var det en livsmedelsbutik helt in på 70-talet en gång men konkurrensen blev stor när stormarknaderna kom. Det var då butiken började specialiserade sig på ost och andra varor som kaffe och te.


Som barn var det roligt att följa med till Kristianstad på lördagarna. Vi gick på torget för att handla grönsaker och sedan till Bertil Ohlssons Ost, för att handla just ost. Det var alltid en speciell doft som jag förknippar med butiken. Och det var alltid mycket människor där.

Jag stod alltid nära mamma och tittade alltid lika förundrat runt i butiken eftersom det var mycket att se på och mycket liv och rörelse. Bertil stod alltid själv i butiken. Bjöd alltid mig på en ostbit. Jag nickade blygt till ja när han erbjöd mig att smaka på en av ostarna.För mig heter butiken Bertil Ohlssons ost fortfarande även om butiken i dag heter Ohlssons Ost & Delikatesser. När jag kommer in i butiken kommer barndomsminnena tillbaka och det är den samma doften som möter mig i dörren. I dag vet jag att det är en härlig blandning av lagrade ostar, nymalet kaffe, nybakat bröd och te av alla de slag.


 

Sedan 1991 är det Thom Persson som driver butiken. Urvalet av produkter du hittar i butiken i dag är mycket större. Ost dominerar, men urval av kaffe, te, marmelader, honung, choklad och… ja, det är så mycket att se och som man vill smaka att det alltid kommer med något extra vid varje besök.

Det arrangeras också ost- och vinprovningar, chokladprovningar och härliga safariturer i Kristianstad tillsammans Landskapet JO i Kristianstads vattenrike. Detta kan du läsa mer om på hemsidan HÄR


 

Thom är lika trevlig och charmerande som sin föregångare och påminner mig varje gång om Bertil, så jag är helt säker på att jag har kallat honom för Bertil ett par gånger.


 

Hos Ohlssons Ost & Delikatesser hittar jag ett stort urval av både getost, fårost och en blandning av dessa (förutom alla andra sorters ost). Detta passar mig speciellt bra eftersom jag inte tål ostar på komjölk speciellt bra. Visst handlar jag ost både i Norge och i Strömstad. Men det är inte samma sak.
Eftersom jag inte äter ost gjord på komjölk har jag letat efter alternativer som passar mig. Här ser du några av mina favoriter gjorda på get- eller fårmjölk.

Jag har ju min klara favoritost som jag använder både i matlagning och på mackan, franska Tomme de Chèvre. En pastöriserat getost med en lite stark doft, men gud så god den är. Fetthalten är på 26 % så den smälter lätt när man har den på pizzan, gratänger eller gör en ostsås osv.
Går du på Ohlsson Ost och säger till Thom: ”jag vill prova den getosten som den svenska damen köper mycket av och tar med till Norge”, så vet han direkt vilket ost du menar.

Denna ost är värd alla timmar på väg till och från Skåne.


 

En annan ost som nu blev min favorit efter min sista tur i Skåne är Corsica. Också den fransk, men gjord på pastöriserad fårmjölk. Detta är osten man äter med andakt. Var 14.e dag får butiken in ca 6 ostar eftersom det är stor efterfrågan. De 6 ostarna försvinner fort. Jag är glad för att jag fick klorna i en av dem. Den är krämig, rund, salt… smakar bara helt ljuvlig och smälter på tungan.
En ostsort som de flesta känner till oavsett om man har smakat den eller inte, är Chèvre. Chèvre betyder helt enkelt get och osten kan vara både pastöriserad eller opastöriserad och har vanligtvis en skarp smak av get. Men det finns ett alternativ, Rollo de Cabra från Spanien som är mildare i smaken och ändå har den karaktäristiska Chèvre smaken.

En annan ost som nog också är lika känd till namnet som Chèvre, är Roquefort ost. Det är en blåmögelost gjord på fårmjölk. Efter fransk lag så kan så kan bara blåmögelost som är lagrad i de naturliga grottorna runt Roquefort och är gjord på fårmjölk från en speciell typ av får, lov att kalla sig Roquefort ost. Till 1 kilo ost behöver man 4,5 liter mjölk och innehåller mycket fett, proteiner och mineraler. Jag använder Roquefort ost som smaktillsättning vid matlagning, på mackan med hemlagad marmelad eller sylt eller på ostbrickan.
Om du tycker Roquefort osten är för skarp i smaken så rekommenderar jag att du provar spanska Monte Enebro. Det är en unik handgjord ost som produceras i Avila. 10 mil väst om Madrid. Den är gjord på pastöriserad getmjölk som sedan får ett lager med blåmögel och läggs sedan i grottor i 21 dagar för att mogna. Denna ost har vunnit flera priser för sin utsökta smak och speciella utseende. I 2009 vann den guldmedalj som världens bästa ost i World Cheese Awards. Osten har en rik och komplex smak. Fyllig och lite syrlig. Den är inte så fet som Roquefort osten och tillhör familjen av Chèvre ost.Så har vi den riktigt krämiga pastöriserade franska kittosten Brebirousse Dàrgental som du känner igen direkt eftersom den har mönster som små tegelstenar och skimrar över i orange. Den är gjord på fårmjölk och är en typ av mögelost eftersom den är täckt med röd- och vit mögel, men har inte den karaktäristiska smaken av mögelost. På insidan hittar du en mild krämig ost med härlig konsistens när den har mognat. Denna ost är ljuvlig och smälter bort direkt på tungan. Den har en fetthalt på 50 % så det är inte osten man stoppar i sig varje dag. Men njut när du väl äter den.Ja, med detta ljuvliga urval så blev det givetvis en ostkväll. Jag serverade ostbrickan med dinkelkex, Baguetter gjord på dinkel, hemlagad butternutmarmelad och färska svenska jordgubbar.

I Ohlssons Ost & Delikatesser hittar du givetvis ett större urval av ost än vad jag har presenterat här, också ostar gjorda på komjölk. Glöm inte heller allt annat gott de har. Inte bara får du hjälp till att hitta "din" ost. Butiken rekommenderar också viner som passa till de olika ostarna.

Som du förstår av dagen överskrift så finns det en osthimmel. Den har funnits där länge för jag föddes, men det är först som vuxen jag egentligen har förstått det. Butiken är verkligen väl värd ett besök.

Som avslutning på detta inlägg om ost så tar jag fram ett recept jag presenterade i februari - och givetvis handlar det om ost.

Ostbollar med jalapeno

I detta recept får du 20 ostbollar

Oströra
150 g Chèvre ost
Ca 30 g jalapeño – jag använder jalapeño som har legat i vatten och syra – inte i ättika
fint dinkelmjöl till att rulla bollarna i


Gör så här:
Mosa Chèvre osten med en gaffel. Finhacka jalapeñon. Blanda till en deg och rulla ut 20 små ostbollar. Rulla bollarna i fint dinkelmjöl. Lägg dem på ett fat och ställ i kylskåpet 15-20 minuter.


Frytyrsmet
3 dl fin dinkelmjöl /speltmjöl
1 msk bakpulver - jag använder bakpulver med vinsten*
3 dl isande kallt vatten
Rapsolja till fritering

Gör så här:
Har du riktigt isande kallt vatten från kranen så är det väldigt bra. Vi andra tar så kallt vatten vi kan få och sätter det sen i frysen 20 min för vi ska använda det,

Blanda de torra ingredienserna, Vispa ned det kalla vattnet. Ställ i kylskåpet 30 min.

* Bakpulver med vinsten använder jag eftersom jag tåler det bättre än vanligt bakpulver. I alla recept med detta bakpulver kan du använda vanligt bakpulver.
Ska du köpa bakpulver med vinsten i Sverige så kan du förhöra dig på hälsobutiken. Det finns också att köpa på nätet på www.ekonaragavle.se som ligger i Gävle.
I Norge finns bakpulvret att köpa i de flesta hälsokostbutiker. Har de inte på lager så kan de säkert ta in detta eftersom Helios har eget bakpulver med vinsten. Du kan läsa mer på www.helios.no


Fritering:
Hetta upp olja i en tjockbottnad gryta. Du ska hälla upp så mycket olja att du kan beräkna att täcka ostbollen 1 ½ gång. Du kan använda matoljor som är ägnade till fritering, solrosolja eller rapsolja. Jag använder rapsolja eftersom jag inte tål alla oljor.

Testa att oljan är varm nog till fritering med att lägga i en bit bröd, eller droppa lite frityrsmet i grytan. Det skal bubbla upp på en gång och bli gyllne i löpet av en minut.När oljan är varm. Ta ut dina ostbollar och frityrsmet från kylen. Rulla ostbollarna i frityrsmeten. Ostbollen ska vara helt täckt av frityrsmeten innan du lägger den i grytan. Om en boll inte är helt täckt av frityrsmet så vill den spricka och ostmassan flyter ut. Ta då upp den på en gång så att du inte får ost flytande runt i hela grytan.

Inte fritera för många bollar åt gången. Använd en hålslev för att fiska upp bollarna när de är färdiga och lägg dem på et fat med hushållspapper för att rinna av.

Ostbollarna håller knaprigheten ett par timmar om de ligger torrt, inte har läckt ut ost och har fått en gyllne färg runt om.


Missa inte nya inlägg och recept. Fölg min blogg och få nya inlägg på mail genom att skriva din e-post i fältet under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...