4 maj 2013

Mango cupcake med mangofrosting - för oss som inte är sötmumsarRecept på cupcakes och muffins finns väl i varenda kokbok och blogg som har något med bakning att göra. Det finns också sockerfria, äggfria och andra varianter. Men att hitta en muffins eller cupcake som är bakad med de gamla mjölsorterna som jag använder… tja, jag har inte hittat någon. Och inte i kombinationen utan raffinerat socker. Så då var jag i gång med att experimentera igen. Nu gillar ju inte jag sådana väldigt söta kakor heller. Jag vill hellre ha kakor som är lite friska i smaken utan tung sockersmak.

Så mitt experiment denna gång var att använda dinkel /spelt, men inte raffinerat socker. Saftig och frisk utan att bli allt för söt. Och givetvis utan laktos. Tja, Rom byggdes inte på en dag. Men nu har jag gjort dessa kakor flera gånger med mycket bra resultat. Så letar du efter en supersöt sockerbomb så är inte detta något för dig. Men för oss andra, här är mitt recept.


Ca 16 små muffins eller 8 stora muffins/ medelstora cupcakes – eller 4 med de största cupcakesformarna.


Ingredienser:
2 ägg - jag använder KRAV ägg
3 ½ dl fint dinkelmjöl
3 tsk bakpulver, jag använder bakpulver med vinsten ***
1 dl mild olja, jag använder rapsolja
2 dl mjölk, jag använder havremjölk från Oatly
2 tsk ekologisk vaniljsocker med äkta vanilj
½ dl palmsocker, kokosblomstsocker
ca 100 g finhackad mango
Rivet skal från 1 apelsin - givetvis ekologisk


Mangofrosting:
400 g naturell ostkräm, jag använde valio, laktosfri (2 boxar)
6 tsk ekologisk vaniljsocker med äkta vanilj
200 g mossad/passerad mangoTopping:
Ekologisk osötad kakaomassa – eller mörk choklad om du föredrar det.
MangostrimlarGör så här:
Sätt ugnen på 150˚C.

Vispa äggen riktigt pösigt och tjockt.

Häll i olja och mjölk. Blanda de torra ingredienserna för sig och sikta dem ned i smeten. Häll i skalet från apelsinen. Rör ihop smeten. Låt stå 5 min.

Mexikansk mango till vänster.
Jag har använt färsk Champagne mango från Mexico till denna kaka. Om du får tag på de gula Champagne mangon från Mexico, eller allra helst från Pakistan (som jag tycker är absolut de bästa) så rekommenderar jag att du använder det i stället för den vanliga grön/röda mangon du hittar vanligtvis i de flesta livsmedelsbutiker. Underbart goda!

Hacka mangon i små bitar. Blanda mangon i smeten och fördela sedan smeten i formarna.
Ställ dem direkt i den förvärmda ugnen. Gräddas i ca 30-40 minuter beroende på hur stora muffins/cupcakes du gör. Det är viktigt att ha lägre temperatur och lite längre gräddningstid när man bakar med dinkel än när man använder vanligt vetemjöl.

Blanda ingredienserna till frostingen. Det är viktigt att mangon mossas ordentligt. Påför frostingen när kakan är kall. Lägg på ett par strimlor mango och avsluta med lite smulad kakaomassa.

God lördag! 
 

*** Jag använder bakpulver med vinsten eftersom jag inte tål vanligt bakpulver lika bra. Bakpulver med vinsten finns att köpa ekologiskt och den innehåller inte aluminium. I alla recept med detta bakpulver kan du använda vanligt bakpulver.
Ska du köpa bakpulver med vinsten i Sverige så kan du förhöra dig på hälsobutiken. Det finns också att köpa på nätet på www.ekonaragavle.se som ligger i Gävle.
I Norge finns bakpulvret att köpa i de flesta hälsokostbutiker. Har de inte på lager så kan de säkert ta in detta eftersom Helios har eget bakpulver med vinsten. Du kan läsa mer på www.helios.no
Missa inte nya inlägg och recept. Fölg min blogg och få nya inlägg på mail genom att skriva din e-post i fältet under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

  1. Oj, vilken informativ och inspirerande sida!! Tusen tusen tack! Precis vad jag behöver. Efter ett möte med en homeopat där jag fick veta att jag hade en känslighet/allergi mot vete, mjölk och socker blev jag lite ställd. Mjölkallergin kände jag till sedan tidigare men att nu dessutom behöva utesluta vete och socker innebar en viss omställning. Det har ändå gått relativt bra och hälsovinsterna är enorma. Dock har jag känt mig lite handfallen och saknat varierade och lockande recept. Tills jag hittade din sida. Tusen tack än en gång! Hit kommer jag att återvända många gånger. Hälsningar Caroline

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul Caroline att du hittar inspiration från min blogg. Det är precis det jag hoppas på att läsare ska göra.Du är hjärtligt välkommen tillbaka. Ha en skön Påsk! / Kicki

      Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...