15 maj 2013

Knådfritt kumminbröd med morot

 
Jag kan inte hjälpa det, men det är ju bara så roligt att baka surdegsbröd. Så nu är jag i gång med fler brödrecept på de gamla mjölsorterna.

Här är det kummin och emmerkorn som får huvudrollen i smaken. Emmerkorn passar väldigt bra tillsammans med kummin. Nötaktig smak med inslag av kummin.
Jag tycker kummin är gott, men vill inte att kummin ska ta över hela brödet smakmässigt. Och just i detta bröd känner man en mild smak av kummin i bakgrunden. Brödet blir extra saftigt eftersom jag tillsätter morot. Brödet är knådfritt (no-knead, knafritt) vilket gör brödet extra enkelt att baka.

Vad mer kan jag säga… Baka mer!


Till 2 bröd behöver du

Ingredienser:
7 ½ dl mjölk - jag använder havremjölk från Oatly
2 ½ msk kumminfrön
Lite kokt vatten
½ dl kallslungad honung
Ca 250 g riven morot
2 dl surdegsgrund på dinkel
3 dl fint emmerkornmjöl
3 dl fullkorn dinkel
Ca 10 dl fint dinkelmjöl
1 ½ tsk himalayasalt
Solrosfrön

Gör så här:
Koka upp lite vatten. Lägg kumminfröna i ett glas/skål. Häll över varmt vatten så det täcker fröna och låt stå ca 15 minuter. Då utvinner du mest möjligt av smaken från kummin.

Mjölk, honung, rivna morötterna och kumminfröna med vatten värms upp i en gryta till fingervarmt

Om din surdegsgrund inte är helt optimal eller du vill säkra dig resultatet, kan du tillsätta 2 tsk torrjäst för att hjälpa surdegsgrunden. Om du använder jäst, blanda ut jästen först i lite av den fingervarma mjölken.

Blanda i resten av mjölkblandningen. Tillsätt fullkornsdinkel och emmerkornmjöl först. Blanda med en slev eller trägaffel. Som vanligt när det gäller dinkel och emmerkorn så använder jag inte maskin eftersom mjölen är känsliga för allt för mycket behandling. Blanda i surdegsgrund och salt. Fortsätt sedan med fint dinkelmjöl till riktig konsistens. Brödet ska vara ganska kladdigt och kunna stjälpas upp i bakformarna

Jag klär två brödformar på ca 1,5 liter med bakplåtspapper. Om du klipper lite i hörnen så får du ned bakpapperet utan att det blir krulligt.

Häll i hälften av degen i varje form. Pensla med varmt vatten och strö på solrosfrön.

Sätt plast över formarna och låt jäsa till dubbel storlek, ca 3-4 timmar. Det är viktigt att du har fått plasten tätt över formarna så att du håller på fuktigheten i degen när den jäser. Plasten ska inte röra vid degen. Jag sätter formarna uppe på kylskåpet där det är lite varmare eller i kall ugn när de ska jäsa.

Ugnen förvärms till 275˚C.

Sätt formarna mitt i ugnen. I det jag sätter in formarna sänker jag värmen till ca 170-175˚C. Jag kastar in ca 1 dl vatten i botten av ugnen för att brödet ska få en fin skorpa. Skorpan blir knaprig och krackelerar härligt.

Låt bröden gräddas ca 60 min. Ställ att svalna på bakgaller under torr handuk.

Sen är det bara att njuta av detta härliga halvgrova kumminbröd.
Missa inte nya inlägg och recept. Fölg min blogg och få nya inlägg på mail genom att skriva din e-post i fältet under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...