11 maj 2013

Honung - naturens medicin

 
Eftersom jag inte handlar i svenska matbutiker varje vecka så hittar jag nästan alltid något nytt när jag väl tar mig en tur i en svensk livsmedelsbutik.

Jag åker gärna till Coop konsum i Strömstad när det bara är för en ”snabb” tur. Dels för att butiken bara ligger 15 minuter från norska gränsen och dels för att butiken har ett stort utbud av miljömärkta - och ekologiska livsmedel.


När jag skummade hyllorna och letade efter ekologisk 100 % ren honung hittade jag denna glasburk med Sommarblomshonung från danska Urtekram http://www.urtekram.dk/svensk.

Det står att läsa att honungen är insamlad 50 % från Mexico och 50 % från Nicaragua och är 100 % äkta honung. Den är ekologisk och KRAV-märkt men också Fairtrade märkt. Honungsburken blev ett naturligt val och hamnade i varukorgen.Prismässigt? Inte mycket dyrare än annan honung, men ändå billigare eftersom mitt köp av denna honung bidrar till goda arbetsvillkor och god miljö. Plötsligt blev honungen väldigt billig.

Att honungen i tillägg är fantastiskt god gör valget ännu enklare. Jag använder inte raffinerade sötningsmedel och vill ha mest möjligt naturligt. Honung är därför ett bra valg som jag gärna använder. Denna honung vill absolut bli ett naturligt val för mig när jag inte får tag i lokalproducerad honung.


Vad kan man annars säga om honung generellt?

Bin har existerat i många miljoner år och man räknar att de första sociala bina dök upp för ca 20 miljoner år sedan och började producera honung. I norra Spanien, i Altamiragrottan, finns den äldsta kända grottmålningen av människor som samlar honung. Den uppskattas att vara från ca 15 000 f Kr.


Man vet inte med säkerhet hur länge honung har använts som sötningsmedel men det har använts som läkemedel i många tusen år. Det finns dokumenterat att honung blev använd som läkemedel i Egypten för ca 5000 år sedan och för medeltidens munkar i Sverige var honungen en viktig del i läkekonsten. Honung blandades med örter eller användes ren både till invärtes och för att behandla sår eftersom honung har en viss antibakteriell effekt.

Honung har många fler hälsobringade effekter än vad vi egentligen tänker på. Det är kanske förkylning och sårig hals som man mest använder honung till, men annars mest använd som ett sötningsmedel.

Honung har samma energiinnehåll som socker, men har ett lägre glykemiskt index (GI).
Honung innehåller mineraler, vitaminer och antioxidanter som är rena dunderkuren för kroppen. I tillägg hjälper honung på förbränning i kroppen.

Man ska inte ge honung till spädbarn eftersom det är en oprocessad produkt som kan innehålla toxiner. Vuxna påverkas inte av detta.

Smaken på honung varierar efter var bina har samlat sin nektar. Det kan vara olika blommor, ljung, raps, maskros m.m. Det finns naturligt rinnande honung, men de flesta flytande honung du hittar i butikshyllorna har tillsatser som för exempel glukos som ska bidra till att den bli mer flytande. Men det är inte då 100 % äkta honung, innehåller mer socker, högre GI och inte så mycket av de hälsobringande ämnena.

Har du möjlighet, köp lokalproducerad 100 % äkta honung.Missa inte nya inlägg och recept. Fölg min blogg och få nya inlägg på mail genom att skriva din e-post i fältet under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...