1 maj 2013

Grön sparris med rökt tonfisk
Välkommen sköna maj! Äntligen är du här. Mitt första recept som jag bjuder på i maj är en härlig förrätt med enkla, rena smaker.

Sparris som förrätt är ingen nyhet. Men varför inte pröva en ny variant. Jag serverar med himmelskt god rökt tonfisk som jag brukar köpa hos fiskhandlaren på Nordby center (då blev det lite reklam)som ligger rätt innanför den svenska gränsen när jag kommer från Norge.


Men jag tror säkert att du kan köpa den också hos andra fiskhandlare också då det inte är unikt för den fiskhandlaren. Har de inte det i disken - fråga så kanske de ordnar det till deg.

För rökt tonfisk är verkligen en höjdare. Konsistensen bli nästan som vällagrad skinka och fullständigt smälter i munnen. Smaken blir något mitt i mellan rökt skinka och… ja inte fisk direkt.

För det smakar faktisk inte så mycket fisk utan det är mer köttigt. Jag låter väl helt förvirrad i min presentation av smak – fisk som inte smakar fisk. Men så är det. Det jag vill komma fram till är att för mig som inte kan äta griskött på grund av min reumatism, så är rökt tonfisk ett väldigt gott alternativ till den rökta skinkan. Tillbehören runt styr om jag vill få fram den köttiga eller den fiskiga smaken. Jag kan bara rekommendera att du provar, så förstår du vad jag menar.


Denna förrätt är beräknad till 4 personer

Ingredienser:

Sparriskok:
16 st. stänger grön sparris
1 ½ - 2 liter vatten
1 citron
ca 1 msk olja

Sås:
200 g räkor med skal
½ rödlök
3 dl matgrädde – jag använder Oatly iMat havregrädde
2-3 dillkvistar + 2-3 msk finhackad dill
Havssalt + finare salt – jag använder himalayasalt
Vitpeppar
Rapsolja till stekning
Arrowrot till redning

Tillägg vid servering
12 skivor rökt tonfisk

Gör så här:
Jag skivar och sen strimlar tonfisken. Beräkna 1 ½ skiva/person. Låt dem ligga kallt du skal använda dem.

Börja sen med såsen, då är det enklare att planera så att allt som ska vara varmt vid servering är varmt samtidigt.

Jo, du kan ju sätta på vattnet till sparrisen också eftersom det tar lite tid att koka upp. Använd en stor gryta som sparrisen kan ligga rakt i – Sparrisen skal täckas av vatten ett par centimeter. Häll i lite salt, olja och saften från citronen. Låt koka upp. Så till såsen.

Skala räkorna. Allt skal från räkorna lägger jag i en gryta tillsammans med grädden och lite havssalt och ett par kvistar dill. Låt koka upp och sedan sjuda på svag värme i ca 15 minuter. Du får då med alla goda smaker från räkorna.

Sila bort räkskal och dill. Löken hackas och steks mjuk i lite olja. Häll i grädden och red med lite arrowrot utblandat i vatten. När du har en lagom tjock sås smakar du av med himalayasalt och peppar.

Låt stå på svag värme tills du är färdig med sparrisen. Räkor och dill finhackas. I det du tar upp sparrisen från grytan, tar du såsen av spisen. Lägg i räk- och dill hacket, blanda runt och låt stå under lock till upplägg. Du ska inte koka såsen med räkorna för de blir bara sega. Håller att de står i värmen från såsen.

Grön sparris behöver oftast inte skalas (bara om den verkar grov), men du kan behöva ta bort den nedersta delen, speciellt om den är lite ”träig”. När vattnet kokar lägger du i sparrisen. Sänk värmen så att det inte stormkokar, det ska bar a sjuda. Sparrisen behöver bara 5-10 minuter beroende på vilket tuggmotstånd du önskar. Är du osäker på om de är färdiga kan du prova med en provsticka eller skära av en liten bit på en sparris för att testa. Lägg upp dem på ett papper så att det mesta av vattnet blir borta.

Så var det dags för upplägg. 4 sparrisstänger, rökt tonfisk och en klick sås. Strö lite havsflingsalt, hackad rödlök och dill över rätten. Klar till servering.Missa inte nya inlägg och recept. Fölg min blogg och få nya inlägg på mail genom att skriva din e-post i fältet under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

 1. Så gottit det låter....
  Tack för detta 1-a Majrecept :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att du gillade mitt recept. För att säga det enkelt... detta är en förrätt där gästerna ber om mer :o) /Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...