21 maj 2013

Generationsrabarber blev rabarbersylt med kanel och ingefära

 
I vår familj är vi speciellt stolta av våra rabarberstockar som har gått i arv i många generationer. Sorten vi har är den gamla sorten jordgubbsrabarber.

Jordgubbsrabarber heter väl egentligen vinrabarber och har blivit klonat i många länder. De förekommer också under namn som jordbärrabarber, hallonrabarber och smultronrabarber.


Jordgubbsrabarber är en av de mest välfärgade rabarberna och är bland de sorter som har bäst och sötast smak och passar väldigt bra till kompotter, pajer och desserter. Det kan ju därför vara svårt att tro att rabarber egentligen är en grönsak eftersom vi mest använder den som en frukt. Stjälkarna är tunna och röda och har säsong helt från april till slutet av augusti. Mina kommer först upp i maj. Men i gengäld så har jag rabarber långt ut i september om eftersommaren är bra.

Som jag skrev så har rabarberstocken gått i generationer. Min gammelmormor (min mammas mormor) Emmy har  berättat när jag var barn att hon hade fått sina rabarber från sin mamma, som i sin tur hade fått dem från sin mamma.

Med andra ord så är mina rabarber utsprunget från min mormors mormors mor Johannas rabarber som hon hade i Ventlinge på Öland i mitten av 1800-talet.
Det förvånar mig inte om de har gått i flera generationer längre bak och att Johanna har fått sina rabarber från sin mamma, som har fått från sin mamma, som..... eftersom jag har flera hundra års historia på Öland genom min gammelmormor som var född och uppväxt där. Det var kärleken som fick henne till Skåne och hon fick givetvis med sig jordgubbsrabarber.

Jag fick min stock från min mamma när jag flyttade till eget hus och jag tog senare med mig mina rabarber till Norge.

För 10 dagar sedan var mina rabarber bara små knölar, och nu börjar det närmar sig skörd. Men sylten jag har gjort blev från mammas rabarber som har kommit mycket längre på grund av det härliga klimat som är i Skåne nu.


Mitt recept är beräknat på de söta jordgubbsrabarberna. Använder du andra rabarber så får du smaka av med hur mycket sötma du behöver.

Ingredienser:
1 kg rabarber
½ msk rapsolja
1 ½ dl palmsocker (kokosnötsocker)
1 msk honung
1 ½ - 2 tsk riven färsk ingefära
1 ½ tsk malen kanel
2-3 msk saft från färsk citron


Gör så här:
Rabarberna sköljs och delas upp i mindre bitar på ca 1-2 cm. Lått de torka på hushållspapper innan du använder dem.

Häll oljan tillsammans med palmsocker i en tjockbottnad gryta. När sockret är helt upplöst tillsätt rabarber, honung, kanel och ingefära. Lått koka ihop på svag värme till rabarber är mjuka och sylten har tjocknat. Smaka av med eventuellt med palmsocker, honung, ingefära och kanel.

Citronsaften tar du i sist och häll sedan upp sylten i väl rengjorda, varma burkar. Skruva på locket helt tätt och ställ burken upp och ned till den har svalnat och på så sätt får du vakuum i burken.  Den håller då längre tid i kylskåpet. Sylten kan också frysas.


 
Sylten smakar gott både som pålägg, tillsammans med smakrika ostar, i kakor, pajer eller på gröten. Kan gärna ätas som den är med lite mjölk eller vispad grädde till.


Nu ser jag verkligen fram till att jag ska ha min egen första skörd av jordgubbsrabarber.

Missa inte nya inlägg och recept. Fölg min blogg och få nya inlägg på mail genom att skriva din e-post i fältet under:


Delivered by FeedBurnerPrint Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

  1. Detta kan jag intyga, så somrigt och gott. Jag blir så salig när sommarens första rabarberna kommer. :-)

    SvaraRadera
  2. Jag är såååå enig. De första rabarberna är bäst :D / Kicki

    SvaraRadera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...