6 maj 2013

Franskbrödbullar med surdeg

Behöver jag säga att dessa franskbrödbullar är gjorda på en av de gamla mjölsorterna och att det är knådfritt (no-knead, knafritt)? Ni som har följt min blogg en stund vet ju att det är just sådana här bröd jag gillar bäst att göra. Enkla och smakrika.

När jag började skriva min blogg gjorde jag mina fransbrödbullar med torrjäst. De är jättegoda de också och du hittar receptet HÄR i min blogg. Men efter att jag löste "koden" med surdeg av dinkel / spelt, så går det inte att jämföra. Det är som två olika bröd.
 
De är jättegoda när de bakas med torrjäst också, och jag använder det receptet om jag ska göra något fort. Men har jag tid och möjlighet så är det att föredra med surdeg eftersom de håller sig mycket saftigare i fler dagar och håller sig bättre i frysen - och jag tycker att surdegsbröd smakar så mycket bättre.


Av denna degen blir det ca 18 medium franskbrödbullar, men du kan ju göra dem så små eller stora du vill.
 
 
Ingredienser:
6 dl fingervarm mjölk - jag använder havremjölk från Oatly
½ dl kallslungad honung
2 dl surdegsgrund på dinkel
3 tsk himalayasalt
ca 500 -600 g fint dinkelmjöl + utbakning
Vallmofrön eller sesamfrön


Gör så här:
Om din surdegsgrund inte är helt optimal eller du vill säkra dig resultatet, kan du tillsätta 1 ½ tsk torrjäst för att hjälpa surdegsgrunden.

Om du använder jäst, blanda ut jästen först i lite av den fingervarma mjölken.

Blanda i resten av mjölken, salt och honung och surdegsgrunden. Tillsätt lite några deciliter dinkel till att börja med . Blanda ihop med en trägaffel, träslev eller liknande. Jag använder inte maskin när jag bakar med dinkel eftersom dinkel inte tål den samma hårda behandlingen som du kan ge vete och råg. Och du ska inte knåda degen. Degen rörs med omsorg.

Tillsätt mer fint dinkelmjöl tills du har en deg hänger ihop men fortfarande är ganska kletig och inte helt vill släppa degskålen. Det är bättre med lite för lite mjöl i detta skedde än för mycket. Nu mätte jag inte exakt mjölmängd, men hade en 1 kg paket, och ca halva + blev borta i degen.

I en annan skål lägger jag en non-stick bakduk och häller över degen i denna.
Detta gör jag för att det ska vara enklare att flytta degen över på bakbordet när den är färdigjäst utan att jag arbetar mer med degen.

Har du inte en non-stick bakduk kan du strö lite mjöl i både botten och på toppen av degen och vara extra försiktig när du ska stjälpa upp degen. Kom då ihåg att du inte lägger extra mjöl på bakbordet för det kan fort bli för mycket mjöl och bullarna blir torra.

På Bagaren & Kocken HÄR, kan du se hur den ser ut om du ska köpa en bakduk.

Sätt plast över degskålen. Här är det viktigt att det är helt tätt så att du håller på fuktigheten i degen när den jäser. Låt degen jäsa ca 2-3 timmar. Jag sätter degen uppe på kylskåpet där det är lite varmare eller i kall ugn.


Strö lite fint dinkelmjöl på bakbordet. Ta upp degen med hjälp av bakduken och vänd degen mot mjölet. Det är nu ganska enkelt att ta bort bakduken.Strö över vallmofrön. Jag använder sedan handtaget på min träslev för att dela upp degen. Du kan behöva mjöla handtaget mellan varje delning. Detta är ett snällt sätt att dela degen på.Nu är det ju så att en sådan här 100 % dinkeldeg ska vara mycket lösare och kladdigare än en deg på råg eller vetemjöl. För om du har den samma konsistensen på en dinkeldeg som en vetemjöldeg så får du väldigt torra bröd. Därför kan du inte rulla bullar. Lägger du degen direkt på plåten, så vill de flyta ut.

Jag kunde tyvärr inte fotografera när jag gör nästa moment eftersom jag var ensam hemma, men ska försöka förklara enkelt.

Jag mjölar händerna först. Lyfter degeklumpen med en degskrapa. Jag viker in kanterna under bullen, så att den i princip får 3 lag och lägger den direkt på bakplåtsförsedd plåt. Då har jag fått upp höjden. Jag gör detta raskt för att få bullarna raskt i ugnen innan de börjar flyta ut eftersom degen fortfarande ska vara kladdig. Mjöla händerna mellan varje bulle. När plåten är full går den direkt i förvärmd ugn på 275˚C.

Sätt plåten i mitten av ugnen, och i det jag sätter in bullarna sänker jag värmen till ca 170-175˚C. Jag kastar in ca 1 dl vatten i botten av ugnen för att brödet ska få en fin skorpa. Skorpan blir knaprig och krackelerar härligt.

Låt bullarna gräddas i ca 60 min. Ställ att svalna på bakgaller under torr handuk.De bullarna / degklumparna som ligger kvar på bakbordet täcker jag med min non-stick bakduk och låter dem ligga orörda tills första plåten är färdig. Jag höjer då värmen i ugnen igen och upprepar samma procedur med nästa plåt.

Visst är det härligt med nybakat bröd?!

30/6-13 Kommer här med en uppdatering eftersom jag nu har förbättrat detta recept ännu en gång. Mer saftiga frallor som inte lika enkelt blir torra för att man av misstag tar för mycket mjöl. Se mitt senaste resept på franskbrödbullar HÄR / Kicki


Missa inte nya inlägg och recept. Fölg min blogg och få nya inlägg på mail genom att skriva din e-post i fältet under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...