31 maj 2013

Brytbröd med jalapeño


 
Jag gillar jalapeño och jag gillar att baka bröd - så varför inte kombinera dessa två?

Det var min tanke när jag startade projekt jalapeñobröd. Ja, så har jag också hittat en ny bakform som jag tror passar bra när man ska baka dinkelbröd, eftersom degen ska vara mycket lösare.
På Bagaren & Kocken hittade jag denna bakform av silikon där man gör degen rätt i formen, och sen kan du sätta hela bakformen i ugnen. Lékué Bread Maker.

Du kan välja om du vill ”stänga” bakformen eller om du vill ha den öppen. Om du ser på filmen när du går in på Bagaren & Kocken HÄR, så förstår du vad jag menar.Detta fungerar väldigt bra till dinkeldegar

Men du behöver absolut inte denna form för att göra detta bröd. Du kan använda vilken bakform du vill.

Brödet blev ordentligt gott. Inspiration från medelhavsländerna. Du känner ett litet sting av jalapeño utan att det blir starkt. Passar väldigt bra till sallad och grillat. Nybakat jalapeñobröd med lite smör på var helt himmelskt. 

Tror det får bli fler experimenter med jalapeño i bröd.Ingredienser:
1 tsk torrjäst
3 dl mjölk
1 msk honung
½ tsk salt
50 g jalapeño - jag använder jalapeño som har legat i vatten och syra – inte i ättika
50 g torkad tomat
1 dl surdegsgrund gjord på dinkel
Ca 5-6 dl fint dinkelmjöl

Toppning havssalt och dinkelflingor

Gör så här:
Finhacka jalapeño och torkad tomat och lägg det i en gryta tillsammans med mjölk och honung. Värm mjölkblandningen tills det är fingervarmt. Rör ut torrjästen i lite av mjölken först och häll sen i resten.

Blanda i ett par deciliter dinkelmjölet först. Häll därefter i salt och surdegsgrunden. Blanda ihop med en trägaffel, träslev eller liknande.

Jag använder inte maskin när jag bakar med dinkel eftersom dinkel inte tål den samma hårda behandlingen som du kan ge vete och råg. Och du ska inte knåda degen. Degen rörs med omsorg.
Tillsätt mer fint dinkelmjöl tills du har en deg hänger ihop men fortfarande är ganska kletig och inte helt vill släppa degskålen.

Eftersom jag nu använde min nya bakform lät jag degen ligga kvar i bunken under jäsning. Toppa med dinkelflingor och havssalt. Sätt plastfolie över deg skålen och låt jäsa till dubbel storlek, ca 3-4 timmar.

Sätt formen i mitten av förvärmd ugn 275˚C. I det du sätter in brödet sänker du värmen till ca 170˚C. Jag kastar in ca 1 dl vatten i botten av ugnen för att brödet ska få en fin skorpa. Skorpan blir knaprig och krackelerar härligt. Brödet gräddas i ca 1 - 1 ½ timme. Sätt gärna en termometer i kärnan på brödet efter en halvtimme. Brödet är färdigt när du uppnår 97°C

Ställ att svalna på bakgaller under torr handduk.

 
Vid servering bryter du upp brödet i delar eller låter gästerna ta en bit av brödet själv

Missa inte nya inlägg och recept. Fölg min blogg och få nya inlägg på mail genom att skriva din e-post i fältet under:


Delivered by FeedBurner


Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...