17 maj 2013

Baguetter med dinkel

 
I dag har jag en egen markering och milstolpe på min blogg. Detta är nämligen inlägg nr 100. Tänk vad tiden går fort. Det är bara drygt 3 månader sedan jag startade bloggen och jag tycker det är lika kul fortfarande.

Nu står pingsten för dörren för oss alla och just i dag är det faktisk Nationaldag i Norge. ”Gratulerar med dagen, Norge!”

Jag kan tänka mig att det för många blir en avslappnande helg. Kanske ni ska grilla? Hembakade baguetter är ett härligt tillbehör på bordet. Här är recept på baguetter gjorda på dinkel.Jag har köpt mig en baguetteform som gör det enklare att hålla ihop degen när jag bakar baguetter av dinkel eftersom degen är så mycket lösare och kladdigare än när man bakar med vetemjöl. Jag köpte min form på Bagaren & Kocken.

 
Har du inte baguetteform kan du använda kökshanddukar för att göra din baguetteform. Du rullar ihop handdukarna på längden. Lägger dem på plåten så som på bilden och efter det bakplåtspapper.Efter at bröden är färdigjästa drar du ut handdukarna och sätter bröden i ugnen på en gång. Baguetterna blir lite plattare eftersom dinkeldegen fort breder ut sig. Men smaken är ju viktigast oavsett. Använder du baguetteplåt så sätter du hela plåten i ugnen och får höga härliga baguetter.

Med detta recept får du 3 baguetter

Ingredienser:
6 dl fingervarm mjölk - jag använder havremjölk från Oatly
¾ - 1 dl kallslungad honung
2 dl surdegsgrund på dinkel
2 tsk himalayasalt
ca 600-700 g fint siktat dinkelmjöl
evt. sesamfrön

Gör så här:
Om din surdegsgrund inte är helt optimal eller du vill säkra dig resultatet, kan du tillsätta 2 tsk torrjäst för att hjälpa surdegsgrunden.

Värm mjölk och honung till fingervarmt.
Om du använder jäst, blanda ut jästen först i lite av den fingervarma mjölken.

Blanda i resten av mjölken. Blanda i ett par deciliter dinkelmjölet först. Häll därefter i salt och surdegsgrunden. Blanda ihop med en trägaffel, träslev eller liknande.

Jag använder inte maskin när jag bakar med dinkel eftersom dinkel inte tål den samma hårda behandlingen som du kan ge vete och råg. Och du ska inte knåda degen. Degen rörs med omsorg.

Tillsätt mer fint dinkelmjöl tills du har en deg hänger ihop men fortfarande är ganska kletig och inte helt vill släppa degskålen. Det är bättre med lite för lite mjöl än för mycket.

Lägg bakplåtspapper i din baguetteform. Häll upp degen fördelat på 3 baguetter. Eventuellt strö lite sesamfrön över bröden.


Sätt plast över bröden. Här är det viktigt att plasten inte rör degen. Jag bygger opp med glas runt plåten som plasten får vila på. Låt bröden jäsa till ca dubbel storlek, 3-4 timmar. Jag sätter plåten uppe på kylskåpet där det är lite varmare eller i kall ugn.

Sätt plåten i mitten av förvärmd ugn 275˚C. I det du sätter in bröden sänker du värmen till ca 170-175˚C. Jag kastar in ca 1 dl vatten i botten av ugnen för att brödet ska få en fin skorpa. Skorpan blir knaprig och krackelerar härligt.
Låt baguetterna gräddas i ca 60 min. Ställ att svalna på bakgaller under torr handuk.Om det inte blir grillat, så kanske det blir en picknick i det gröna. Fyll upp baguetterna med allt gott du kan tänka dig och njut lata sommardagar i pingsten.Missa inte nya inlägg och recept. Fölg min blogg och få nya inlägg på mail genom att skriva din e-post i fältet under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...