29 april 2013

Ugnsbakad butternut squash


Butternut squash som tekniskt sett egentligen är en frukt eftersom den har kärnor, tillhör precis som sina släktingar melon, gurka och pumpa, jättepumpa familjen.

Svagt gul-beige på utsidan, men vackert orange insida. Den har ett mycket fastare kött än sina släktingar och gör namnet Butternut rättvisa eftersom den är så saftig. Butternut squash innehåller nästan inget fett eller kalorier, har rikligt med fiber, vitamin A och C, en del kalium, folat och vitamin B6.

Den innehåller också stora mängder av betakaroten och antioxidanter. Butternut squash har flera hälsobringande effekter och är speciellt bra för mig med mina ledproblem.
Butternut squash är en vinterpumpa men den håller sig länge bara den inte blir skadad.

Om du har följt min blogg en stund så visste du väl detta redan, men det tål att upprepas eftersom butternut squash är sundheten själv.

Full av sundhet som kan packas full av godsaker av olika grönsaker och ost. Jag gillar att ugnsbaka butternut squashen och varierar vad jag fyller den med. Ibland får den helt enkelt bli huvudrätten, då lägger jag också i någon form av proteiner.

Denna gång blev det en härlig lunch för två. Helt vegetarisk om du byter osten till ett vegetariskt alternativ – vad passar bättre på ”meat free Monday”.


Ingredienser:
½ Butternut squash (ca 1 kg)
1 stor schalottenlök
1 squash
ca 2 dl matgrädde – jag använder havregrädde Oatly iMat
100-150 g Roquefort ost – Blåmögelost gjord på fårmjölk
Himalayaalt
Krossad svartpeppar. Som vanligt använder jag hel peppar som jag krossar i mortelen
Riven ost – jag använder ost gjord på getmjölk
Vatten och himalayasalt till kokning
Rapsolja till stekning


Gör så här:
Dela butternut squashen på längden, Mitt recept är för 2 personer, så jag använder bara en halva. Men du kan använda hela och ökar då mängderna efter det

Skrapa ut kärnorna och lägg butternut squashen i en stor gryta. Fyll upp med vatten så att det täcker hela och ca 3-4 cm över. Häll i lite salt. Det ska vara lättsaltat. Låt koka upp och sen sjuda ca 25 min. Innanmätet ska gå att skrapa ut.

Lägg butternut squashen att svalna. Gräv sen ut innanmätet med en sked. Det ska vara kvar ca 1 cm.


Hacka löken fint. Stek löken mjuk i lite olja. Tärna squash och innanmätet från butternut squashen och låt det steka ihop till squashen är nästan mjuk. Häll på grädde. Här är det lite varierande hur mycket du behöver och du måste känna dig fram. Det ska inte vara någon rinnande sås. Smaksätt med Roquefort ost, salt och peppar.


Ställ butternut squashen i en ugnssäker form. Häll i blandningen och strö över riven ost. Gräddas i förvärmd ugn på ca 225˚C tills osten har smält och är gyllene.
När du tar ut butternut squashen, låt den vila lite så att osten stelnar innan du delar den på längden.


Servera tillsammans med sallad och nybakat bröd.
För min del blev det späd babyspenat, solrosgroddar, rädisor och hackad rödlök med hembakat surdegsbröd till.

Ha en skön måndag!


Vill du se andra recept där jag använder Butternut squash? Fler recept med Butternut squash hittar du HÄR

 
 
Missa inte nya inlägg och recept. Fölg min blogg och få nya inlägg på mail genom att skriva din e-post i fältet under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...