6 april 2013

Senapsdillsås - den sunda varianten
En god macka med sill eller lax gör sig bra med en eller annan form för sås som till exempel Hovmästarsås. Men de klassiska såserna till sill och lax innehåller som oftast mycket socker, ättika, konserveringsmedel och ett och annat E, som vi egentligen inte mår så bra av, i vart fall inte jag. Och även om man gör de klassiska såserna själv hemma så är det fortfarande mycket socker som är dominerande.

Men det ska ju inte vara en hindring. Man gör ju sin egen sunda sås så klart. En kall senapsdillsås som passar till både sill, lax och inte minst rödspätta.

Spättamackorna jag serverade med min senapsdillsås försvann fort. Perfekt till lunchen eller varför inte göra dem till en enkel förrätt. Såsen hör absolut hemma på sillbordet.


Ingredienser:
2 msk (1 del) gula senapsfrön
2 msk (1 del) bruna senapsfrön
4 msk (2 delar) olivolja
2 msk (1 del) äpplecidervinäger
4 msk (2 delar) kokossocker (palmsocker)
2 msk (1 del) saft från citron
2 msk (1 del) ljus agavesirap eller agavenektar
2 msk (1 del) tomatpuré
10 msk (5 delar) finhackad färsk dill

Gör så här:
Krossa senapsfröna med till exempel morteln.
Häll alla ingredienser i en skål, blanda väl. Låt stå kallt 30-60 minuter innan servering.

Här är min goda Spättamacka:
Lägg lite sås direkt på brödet och sedan ett par salladsblad. Jag använde romano sallad. Rödspättan steks lätt gyllene. Filéerna har jag vänt i fint dinkelmjöl (speltmel) och saltat lätt med himalayasalt.
Rödspättan läggs upp på salladsbladen. Ringla över såsen. Jag har sedan rostade sesamfrö och lite färsk hackad dill som extra smak på toppen.

Missa inte nya inlägg och recept. Fölg min blogg och få nya inlägg på mail genom att skriva din e-post i fältet under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...