8 april 2013

Ost- och grönsakspaj


Ja, så var det måndag igen. Veckorna går så det susar. I dag är det då, som generellt kallat, ”Meat free Monday”. Här i huset är ju de flesta dagar köttfria, så det är ju knappast ett problem att hänga med på det.

I dag får ni ett recept på en härlig paj som håller ihop röran utan äggstanning.

Använd gärna fantasin på både grönsaker och kryddor, men inte uteslut potatis eftersom det är den som hjälper till att hålla ihop grönsaksröran.


Jag har valt en röra med cajenpeppar. Lagom stark så att man känner kryddan, men inte dominerande så att pajen blir kryddstark.

Hoppas det smakar.


Ingredienser

Till grönsaksröran:
1 purjolök
1 squash
1 handfull sockerärtor
1 stor paprika
2-3 potatisar
½- ¾ dl tomatpuré
2-3 dl havregrädde
Himalayasalt
Grov svartpeppar
Cajenpeppar
Rapsolja till stekning

Till pajskalet:
4 dl siktat dinkelmjöl /speltmel
4 msk kallt vatten
100 g rumstempererat laktosfritt margarin


Till toppning:
Riven gul hårdost gjord på getmjölk - använd vilken ost du vill

Gör så här:

Jag förbereder pajen först. Jag har använt en pajform på ca 22cm i diameter, men pajdegen räcker till större pajskal om du har det.

Fördela smöret i mjölet och häll sedan i vattnet. Blanda med handen tills du har en elastisk och smidig deg. Om man önskar kan man lägga degen kallt innan man kavlar ut den, men just denna deg kan kavlas på en gång och blir lika bra.

Kavla ut ca 2/3 av degen på ett bakplåtspapper så kan man enkelt vända den över pajformen. Men degen håller bra samman även om du lyfter upp degen du har kavlat.

Tryck ner degen helt intill kanten i pajformen. Skär av det som går över kanten på pajformen. Täck kanterna med aluminiumfolie. Nagga med en skarp kniv små hål i botten och i bottens kanter.
Gräddas i förvärmd ugn på ca 230˚C tills pajskalet får en lätt brunaktig ton (ca 15-20 min).
Ta av aluminiumfolien och låt pajskalet svalna.

Skiva purjolöken i ca 1 1/2- cm tjocka skivor, sockerärtor delas i två, squash och potatisen skalas och tärnas. Hetta upp grytan med rapsolja och börja med att steka purjolök och squash. Det ska inte få färg. Därefter resten av grönsakerna och potatis. Rör ofta.

Exakt hur mycket grädde som behövs måste kännas fram eftersom grädden med hjälp av potatis är det som kommer å hålla ihop grönsakerna i pajen eftersom jag inte använder äggstanning. Jag börjar med 1 dl och prova mig fram. I min paj i dag gick det åt ca 2 ½ dl grädde.

Häll i tomatpuré och smaka av med kryddor. Är det andra kryddor du föredrar så tar du det. Tillslut när grönsakerna har fått koka ihop, har du en grönsaksmassa där lök, paprika och sockerärtor är synlig. Ställ det att svalna.

Häll upp grönsaksröran i pajskalet och lägg på riven ost.
Gräddas i ugnen, ca 230˚C tills osten har fått en gyllne färg. Jag serverar min paj med en härlig frisk sallad.

Ha en god måndag!


Missa inte nya inlägg och recept. Fölg min blogg och få nya inlägg på mail genom att skriva din e-post i fältet under:


Delivered by FeedBurnerPrint Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...