7 april 2013

Mini raggmunk utan ägg


Råraka eller raggmunk – vad är skillnaden? Skillnaden är stor nog för att man ska ha tungan rätt i mun. En råraka är gjord på bara potatis, salt och peppar men en raggmunk innehåller också ägg, mjölk och vetemjöl.

Jag har uteslutet ägget och använder mig av mitt favoritmjöl dinkel (spelt) och gör raggmunken i mindre storlek eftersom jag gillar det bättre än en stor raggmunk på tallriken. Och det har väl också med att göra att jag är uppväxt med mini varianten.


Ingredienser:
Potatis efter önskad mängd. Jag har använt mig av mandelpotatis eftersom jag gillar den lätt nötsmakande roten bäst. Till mängden röra har jag använt ca 6 stora potatisar. Dumt nog vägde jag inte potatismängden på förhand, men röran ska bli ungefär som på bilden. Har du för mycket röra så blir det mer pankaka med lite potatis i, öka då på mängden potatis eller använd inte hela röran.

1 Schalottenlök
1 ½ dl fint dinkelmjöl /speltmel
½ dl fullkorn dinkelmjöl /speltmel
2 msk arrowrot
1 ½ dl havremjölk
Himalayasalt
Grovmalen svartpeppar
Rapsolja och Cocosa till stekning

Gör så här:
Finhacka schalottenlöken. Skal och riv potatisen med rivjärn. Jag kramar ut mest möjlig vätska från potatisen med händerna för att ta bort en del av stärkelsen.

I egen skål vispar jag ihop mjöl, arrowrot och mjölk. Blanda i potatis och lök och smaka av med salt och peppar.

Låt röran stå 15 minuter innan du börjar steka.


Klicka ut smeten i stekpannan och tryck ut dem till ca 1 cm tjocka kakor, ca 10 cm i diameter. Stek dem i lika delar rapsolja och Cocosa. Stek dem gyllene. Jag låter dem rinna av på
hushållspapper.
Jag serverar mina raggmunkar till rätter som jag kanske vanligtvis ville ha stekt potatis till. Traditionellt är ju att de serveras till rökt fläsk, men eftersom jag inte tål griskött har jag hitta min egen variant med kallrökt tonfisk – helt underbart. Eller så äter jag dem bara som de är med lite rårörd hemlagad lingonsylt.

Missa inte nya inlägg och recept. Fölg min blogg och få nya inlägg på mail genom att skriva din e-post i fältet under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...