13 april 2013

Lakritsrot 
Tillhör du dem som följer med på alla matdagar? Alla följer väl med på några av de vanligaste dagarna som jul, påsk och midsommar. Men visste du att det var lakritsens dag igår, 12 april?Nu skulle jag egentligen komponera fram något gott med lakritsrotpulver som jag har fått tillsänt från Danmark. Men vädret har inte varit min vän, och vädret kan man inte rå på. Det har varit ett par dager som verkligen har satt mig ur spel och jag har haft svårt för att kunna göra mycket med mina smärtsamma leder. Så köket har stått stilla i några dagar.

Min stora tröst i det hela, är att hade jag inte varit så noga med maten och vad jag stoppar i mig så hade det varit ännu värre.

Jag var en tur hos min grönsakshandlare i går. En något förtvivlad man. En kund hade varit hos honom och beställt lakritsrot. Kunden skulle ha 7 stora paket. Och snäll som han är så hade han tagit in detta. Men kunden hade inte kommit tillbaka. Så jag fick en bukett med lakritsrot på lakritsens dag. Det var ju passande.Lakritsrot kommer jag ihåg att man fick som barn när man var i Danmark på Legoland. Man tuggade och sög på roten till det inte var något kvar.

Nu blev det då inte något recept med lakritsrot varken i går eller i dag. Men jag kan bjuda på lite fakta om lakritsrot.Fakta om Lakritsrot
Lakritsgodis framställs av lakritsrot, eller mer specifikt ur rötterna på växten "Glycyrrhiza glabra". Lakritsrot är en ärtväxt som växer vilt i Medelhavsområdet, Ryssland, Kina och Iran och skördas vart 3-4 år genom att man drar upp delar av plantans rötter.

Rötterna är ofta 8-10 meter långa och rikligt förgrenade. Rötterna staplas och torkas i solen innan de bearbetas till rålakrits. Rötterna hackas sedan och mals till ett brunt pulver som kokas i 160 grader under omrörning tills det blir en tjock, seg rödbrun lakritsmassa. Därefter knådas och pressas massan till långa stänger och torkas i ett par dagar. Allt eftersom massan kommer i kontakt med syre byter den färg från rödbrun till svart.

Lakritsrot har också stora hälsobringande effekter eftersom den är rik bland annat på antioxidanter och används i örtmedicin mot bland annat hosta.

Man tror att lakritsrot har använts som läkeväxt i över 4000 år. Man har hittat lakritsrot i Tutanchamons grav och Hippokrates lovprisade lakritsroten på sin tid för dess hälsobringande effekt.

I Sverige har man använt lakritsrot sedan 1600-talet, främst som magmedicin. Att använda lakrits i framställning av godis började man med först på slutet av 1700-talet i Holland.


Överkonsumtion av lakrits kan vara laxerande och ge högt blodtryck, så dem med hjärtproblem och problem med högt blodtryck ska undvika att äta för mycket lakrits.Missa inte nya inlägg och recept. Fölg min blogg och få nya inlägg på mail genom att skriva din e-post i fältet under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

1 kommentar:

  1. âterigen, Macarons... pâ lakritsrot blir superdyrt, men unika macarons
    för oss lakritsälskare...ladda fyllningen med lite peppar sâ blir det super starka lakritsmacarons

    SvaraRadera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...