21 april 2013

Kyckling- och spenatlåda med fetaost


De flesta av oss gör inte de mest avancerade middagarna i veckan som kräver mycket tid. Men även om du har en middag som tillagas på under 60 minuter, så behöver ju inte det betyda att det ska vara ”skräpmat”. För min del är det viktigt att det är bra råvaror, mycket grönt – och då speciellt basiskbildande råvaror - mättande, smakar gott och inte minst, det ska se gott ut. Jag har nu upprättat en ny kategori under recept som heter ”Middag under 60min” där jag ska samla alla mina middagsrecept som förhoppningsvis kan ge dig inspiration till att laga sund och god middag som inte tar för lång tid.


Det som kanske inte kommer fram ordentligt i min blogg är att jag äter mängder av grönsaker varje dag. Det gör att en middag som jag kanske räknar att tillhöra 80 % av basiskbildande middag i min presentation, nästan blir 100 % i alla fall. Varje middag har jag nog mellan 50-80 % av grönsaker på tallriken, oftast i form av råa grönsaker som jag kombinerar till en härlig sallad eftersom näringsinnehållet behålls bättre i de råa grönsakerna.Kycklingen jag har använt till denna rätt kommer ifrån Bosarp i Skåne. Bosarpskyckling är per i dag den enda KRAV-märkta kycklingproducenten i Sverige. Den säljs också under varumärket Änglamark. HÄR kan du köpa Sveriges enda KRAV-märkta kyckling.

Här är en lättlagad snabb middag för 4 personer
Det kan ta mer än 60 minuter om du har tjocka kycklingfiléer

Ingredienser:
Kycklingfiléer – det beror ju på hur stora filéerna är, och hur mycket alla äter - Men jag har beräknat ca 350-400g per person
Färsk spenat ca 250-300g
2 vårlökar
3-4 stora tomater
Ca 200 g fetaost – jag använder som vanlig min favorit fetaost gjord på getmjölk som kommer från Grekland.
Ca 2 ½ -3 dl Oatly iMat havregrädde 7 eller 14 %
Fint dinkelmjöl
Sesamfrön
Himalayasalt
Krossad svartpeppar – jag köper alltid hel peppar som jag krossar i morteln
Rapsolja till stekning

Gör så här:
Jag sköljer först alla grönsaker så att de får stå för att rinna av. Kycklingfiléerna doppar jag i vatten och rulla dem sen i en blandning med hälften dinkelmjöl och hälften sesamfrön. Jag bryner kycklingen i stekpannan i lite rapsolja och kryddar med lite salt och peppar. Grunden till att jag steker kycklingen först är inte för att de ska få krispig yta, för detta blir borta när du lägger det i ugnen. Men det ser mycket trevligare ut när du serverar en fin gyllene kyckling.I en ugnssäker form lägger jag hälften av spenatbladen. Skivar tomaterna i 1 ½ -2 cm tjocka skivor och lägger ut dem på spenaten. Här brukar jag salta och peppra lite. Lägg på dina kycklingfiléer, skiva och lägg i löken, smula över fetaosten och avsluta med resten av spenaten. Häll över grädden och lite svartpeppar sist.Sätt in i förvärmd ugn på ca 220˚C.

Spenaten vill sjunka samman och efter ca 10 minuter trycker jag ned spenaten som spretar upp lite.
Stek i ugnen tills kycklingen är helt färdig (totalt ca 30-60 minuter beroende på hur tjocka filéerna är). Kontrollera kycklingen med att göra ett snitt och se att den är färdig helt igenom.
Till detta serverar jag gärna hembakat bröd som t.ex. Surdegsbröd, Franskbrödbullar eller Medelhavsbröd och i tillägg en härlig avokadosallad. Du kan gärna servera potatis eller ris till, men jag tycker inte det behövs.Denna gång gjorde jag en brödsallad med avokado
ca 4 personer

Ingredienser:
2 Avokado
3 handfull med sockerärtor
5-6 stjälkar med selleri
2 dl hackad bladpersilja

2-3 skivor bröd – jag använder färskt surdegsbröd
Granatäpplesirap
Olivolja
Himalayasalt
Krossad svartpeppar

Gör så här:
Ta ut avokadoköttet och hacka i små fyrkanter. Sellerin hackas i ungefär samma storlek som avokadon. Sockerärtor delas i 3 delar.

Lägg allt i en skål tillsammans med persilja. Brödet river jag i delar, ungefär 2-3 cm i diameter. Blanda allt och häll på olja och sirap, smaka av med salt och peppar.
(Jag använder ca 1/3 olivolja och 2/3 granatäpplesirap).

 

Missa inte nya inlägg och recept. Fölg min blogg och få nya inlägg på mail genom att skriva din e-post i fältet under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...