18 april 2013

Knådfritt upp- och ned bröd

 


Jag älskar att baka bröd! Både med jäst och surdeg. Speciellt med de gamla mjölsorterna eftersom jag har lärt mig hur de fungerar i både bröd och kakor.

Raffinerade mjölsorter kommer inte in i mitt hus längre – jag har inte behov för dem. Det finns ju så många andra bra mjölsorter att välja på.

Ekologisk dinkel – som dessutom är basisk bildande – finns att hitta i de flesta matbutiker, men jag kunde önska att de andra gamla mjölsorterna också gjordes mer tillgängliga utan att man var tvungen att uppsöka hälsobutiken varje gång.

Men det är ju också upp till oss konsumenter. Ju mer efterfrågan det blir, ju enklare vill det vara att få tag i, och förhoppningsvis då också billigare.

Denna gång får emmerkorn dominera. Brödet får en härlig god smak. Och även om jag har använt mest fint mjöl i detta bröd, så bidrar emmerkorn till dess mörka färg. Lite ammaranthmjöl får brödet att bli saftig så det gillar jag att ha med.


Upp- och ned bröd kom till för att jag vill ha ett bröd som var mer krispigt runt om hela brödet. Och det fick jag.

Jag har bakat mitt bröd i en vanlig ugnsform som var fyrkantig, men du kan också baka det i vanlig brödform på ca 1,3 liter. Det blir då två bröd.

Ingredienser:
1 påse torrjäst (tillsvarande 50g färsk jäst)
6 dl fingervarmt vatten
2 msk kallslungad honung
½ dl grovt amaranth mjöl
4 dl fint emmerkornmjöl
ca 5-7 dl fint dinkelmjöl
1 stor rödlök eller två små
ca 200 g fetaost – jag använder grekisk fetaost gjord på getmjölk
olivolja till stekning

Gör så här:
Dela löken i fyra delar och skiva delarna. Stek löken i olivolja på något mellan medel- och svag värme. Löken ska bara bli mjuk och inte ta färg. Ställ löken att svalna.
Blanda ut jästen med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, honung, amaranth ovh emmerkorn.
Blanda i den avsvalnade löken och ta med all olivolja från stekpannan. Smula fetaosten och lägg i. Blanda väl. Till sist det fina dinkelmjölet.

Jag använder inte maskin när jag bakar med dinkel eftersom dinkel inte tål den samma hårda behandlingen som du kan ge vete och råg. Och du ska inte knåda degen. Degen rörs med omsorg.Tillsätt fint dinkelmjöl tills du har en deg som är lös, men inte rinnande. Den ska nästan släppa bakskålen, alltså fortfarande vara ganska kladdig. Då är den perfekt.
Lägg bakpapper i bakformen och häll upp degen. Använd en slickepott så att du får degen ut i alla hörn. Ställ att jäsa under plastfolie i ca 1 – 1 ½ timme. Jag brukar bygga upp runt bakformen med höga glas som jag låter plasten vila på. För om degen fastnar i plasten så är risken stor att brödet faller ihop när du försöker ta bort plasten och du mister mycket av luftigheten i brödet.

Sätt ugnen på 275˚C. I det du sätter in brödet sänker du värmen till ca 170-175˚C. Placera bakformen mitt i ugnen. Jag kastar in 1 dl vatten i botten av ugnen för att brödet ska få en fin skorpa.

Steks i ca 30-35 min. Ta brödet ut av formen och lägg det med ovansidan ned på bakpapper och grädda 30-35 minuter till. På detta sätt får du ett bröd som är knaprigt runt om. Jag kastar in 1 dl vatten till efter att jag har vänt på brödet.

Om du bakar bröd i brödformar kan du beräkna lite mindre tid i ugnen.
Om brödet blir väldigt mörkt kan du täcka med aluminiumsfolie. Men brödet blir ganska mörkt av sig själv på grund av de härliga emmerkornen. Lyft upp brödet och knacka i botten. Låter det i håligt så är det färdig. Låt brödet svalna på bakgaller under torr handuk.

 
 

Missa inte nya inlägg och recept. Fölg min blogg och få nya inlägg på mail genom att skriva din e-post i fältet under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

4 kommentarer:

 1. Åh,detta ser riktigt gott ut & smidigt att göra :)
  Tack för Receptet/Annmi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillade mitt recept. Jag besökte din blogg och såg att du har tatt paus. Men det är en fin blogg du har. /Kicki

   Radera
  2. Hihi Tack,men jag håller på & designar om bloggen om jag får ordning på't ;)
   Välkommen tbx & kommentera gärna jag blir så barnsligt glad/Annmi

   Radera
  3. Så härligt. Det glädjer jag mig till. Och alla bloggare blir väl barnsligt glada när någon sätter pris på det vi gör med en härlig kommentar, oavsett om den är stor eller liten ;o)/Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...