23 april 2013

Knådfritt formbröd

 
Lycka, lycka! Mina ”kära husdjur” surdegsgrundarna var på riktigt gott humör i helgen.

Och då är det ju bara att kavla upp ärmarna och baka surdegsbröd för den stora guldmedaljen. Det är inte så länge sedan jag trodde att allt hopp till att baka med surdeg var borta för alltid i det jag inte kunde äta råg längre. Men det ”problemet” löste jag när jag kom på hur jag skulle göra surdegsgrund med dinkel.

Du som följer min blogg vet ju att jag använder gamla mjölsorter och håller mig långt undan de raffinerade mjölsorterna som finns i dag.  Och detta bröd är inte något undantag. Dinkel / Spelt blandat med havre gjorde dessa bröd riktigt saftiga och goda. När bröddoften sprider sig i köket kan vi prata om ren bakningslycka.

Goda surdegsbröd är ju ren kärlek. Knådfritt (no-knead, knafritt) i tillägg gör ju bara bakningen superenkel. Brödet räknas som fint matbröd.


Till 2 bröd behöver du;

Ingredienser:
6 dl fingervarmt vatten
½ dl kallslungad honung
1 ½ dl surdegsgrund på dinkel
3 ½ dl fint havremjöl
1 dl solrosfrön
3 tsk himalayasalt
7-8 dl fint dinkelmjöl

Om din surdegsgrund inte är lika glad som min var, kan du tillsätta 1 ½ tsk torrjäst för att hjälpa surdegsgrunden.

Gör så här:
Om du använder jäst, blanda ut jästen först i lite vatten.

Häll i resten av vattnet, surdegsgrund, salt, honung, solrosfrön, havremjöl och lite av dinkel mjölet. Blanda ihop för hand med en slev. Jag använder inte maskin när jag bakar med dinkel eftersom dinkel inte tål den samma hårda behandlingen som du kan ge vete och råg. Och du ska inte knåda degen. Degen rörs med omsorg.

Tillsätt mer dinkelmjöl tills du har en deg som är lite kletig. Den ska nästan släppa bakskålen, alltså fortfarande vara lite kladdig. Då är den perfekt.

Lägg bakplåtspapper i två brödformar på ca 1,5 liter. Häll i hälften av degen i varje form. Med hjälp av en slickepott trycker jag degen ner i alla kanter. Pensla med varmt vatten och strö över vallmofrön. 

Ställ att jäsa under plastfolie. Jag brukar bygga upp runt brödformarna med höga glas som jag låter plasten vila på. För om degen fastnar i plasten så är risken stor att brödet faller ihop när du försöker ta bort plasten och du mister mycket av luftigheten i brödet. Dessa bröd bör jäsa 3-4 timmar. Jag sätter mina bröd uppe på kylskåpet där det är lite varmare.  Eller ställ dem i kall ugn.

Sätt ugnen på 275˚C. I det du sätter in brödet sänker du värmen till ca 170-175˚C. Placera bakformarna mitt i ugnen. Jag kastar in 1 dl vatten i botten av ugnen för att brödet ska få en fin skorpa. Skorpan blir knaprig och krackelerar härligt.

Låt brödet gräddas i ca 60 min. Knacka på undersidan för att checka om brödet är färdigt. Om det är ett ihåligt ljud så är brödet färdigt. Ställ att svalna på bakgaller under torr handuk. Jag förvarar mitt bröd inlindad i torr handduk så att knaprigheten håller. Brödet smakar lika underbart dagen efter. Gott att rosta också.

Njut dagen, den kommer aldrig tillbaka!


 

Missa inte nya inlägg och recept. Fölg min blogg och få nya inlägg på mail genom att skriva din e-post i fältet under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

 1. Oooo...Underbart,tack för receptet :)
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillade mitt recept :o) Det är ingen väg tillbaka när man väl har trampat ned i "surdegsträsket". Bästa bröd som finns/Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...