2 april 2013

Mango & Butternut squashpajButternut squash som tekniskt sett egentligen är en frukt eftersom den har kärnor, tillhör precis som sina släktingar melon, gurka och pumpa,  jättepumpa familjen.

Svagt gul-beige på utsidan, men vackert orange insida. Den har ett mycket fastare kött än sina släktingar och gör namnet Butternut rättvisa eftersom den är så saftig. Butternut squash innehåller nästan inget fett eller kalorier, har rikligt med fiber, en del kalium, folat och vitamin B6.


Den innehåller också stora mängder av betakaroten och antioxidanter. Butternut squash har flera hälsobringande effekter och är speciellt bra för mig med mina ledproblem.

Butternut squash är en vinterpumpa men den håller sig länge bara den inte blir skadad. Så jag var lycklig när jag hittade butternut squash på Coop butiken i Strömstad i helgen.

Så nu kommer det att bli flera rätter med denna underbara frukt. I dag började jag med paj.En himmelskt god paj som tillsammans med mango blev en kick rätt upp i skyarna.

Jag har använt färsk Champagne mango från Mexico till denna paj. Om du får tag på de gula Champagne mangon från Mexico, eller allra helst från Pakistan (som jag tycker är absolut de bästa) så rekommenderar jag att du använder det i stället för den vanliga grön/röda mangon du hittar vanligtvis i de flesta livsmedelsbutiker. Underbart goda!

Ingredienser:

Till Butternut karamellen:
200 g skalad och tärnad Butternut squash (inte ta med kärnorna)
1 msk rumstempererad Cocosa
¾ dl ekologisk kokossocker (palmsocker)
2 krm malen kanel
1 krm färskriven ingefära
1 msk mörk agavesirap – ljus går också bra
½ tsk salt
1 krm svartpeppar

Till pajskalet:
4 dl siktat dinkelmjöl /speltmel
4 msk kallt vatten
100 g rumstempererat laktosfritt margarin

Till fyllningen:
2 stora mogna mango

Gör så här:
Lägg buttersquash tärningarna tillsammans med alla ingredienser i en ugnssäker form med kanter.

Blanda ihop all innan du sätter det i förvärm ugn 175˚C i ca 45-60 minuter. Rör runt 3-4 gånger under karamelliseringen. Låt den sen stå i skålen tills den är kall.

Starta med pajskalet så snart du har satt butternutt squashen i ugnen.
Häll alla ingredienser i en skål. Lättast att blanda med handen. Inte blanda degen i maskin då risken är stor att man förstör ”trådarna” i dinkelmjölet.

Blanda tills margarinet är fördelat i hela degen och den håller samman.
Om man önskar kan man lägga degen kallt innan man kavlar ut den, men just denna deg kan kavlas på en gång och blir lika bra.

Kavla ut ca 2/3 av degen på ett bakplåtspapper så kan man enkelt vända den över pajformen. Men degen håller bra samman även om du lyfter upp degen du har kavlat. Jag har använt en pajform med ca 22 cm i diamter.

Tryck ner degen helt intill kanten i pajformen. Skär av det som går över kanten på pajformen. Täck kanterna med aluminiumfolie. Nagga med en skarp kniv små hål i botten och i bottens kanter.
När du har tagit ut karamellen ökar du värmen på ugnen till 230˚C

Förgrädda i ugnen tills pajskalet får en lätt brunaktig ton (ca 15-20 min).
Ta av aluminiumfolien och låt pajskalet svalna.


När butternut squash och pajskalet har svalnat gör du så här:


Skala två mangon, skär bort kärnan, skiva och lägg ut dem i pajen. Fördela butternut karamellen över mangon. Ta med all karamellsåsen

Kavla ut den resterande 1/3 av degen till ett lock till pajen. Lägg den över den fyllda pajen och skär av kanterna som går utanför pajformen. Ta en vass kniv och gör lufthål på pajen.

Gräddas tills hela pajen har en gyllenbrun färg (30-40min).
Servera pajen ljummen eller kall med laktosfri grädde. Du behöver inte socker i grädden för denna paj är tillräckligt söt.


Vill du se andra recept där jag använder Butternut squash? Fler recept med Butternut squash hittar du HÄRMissa inte nya inlägg och recept. Fölg min blogg och få nya inlägg på mail genom att skriva din e-post i fältet under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...