15 mars 2013

Ugnstekt kyckling med kryddig salsa
Ugnsstekt kyckling med kryddig salsa, serverad med råstekt potatis och sockerärtor och en frisk sallad. Ännu en gång inspiration från Medelhavet. Detta är en enkel men underbar festmat och passar ypperligt att bjuda som söndagsmiddag. 

Ni som bor i Sverige, vet ni att ni har den bästa kycklingen jag vet om? Bosarpkyckling. Som väl är så säljs den i Strömstad som inte ligger så långt från den norska gränsen så jag reser dit och köper min kyckling.

En gång var kycklingen festmat. Söndagsmiddag med helstekt kyckling… mmm… Numera har kyckling blivit mer fast food. Kycklingfilé, oftast av tveksam kvalité hittar du i snart varenda baguette och lunchsallad. Vi får höra från media och hälsoprofeter att vi ska äta mer kycklingfilé och att det ska ätas i det närmaste fettfritt.

Men se upp för massproducerat kyckling. Kycklingfiléer, som allt för ofta insprutas med vatten och tidigare förbjudna fosfater för att hålla vattnet kvar. All fryst kyckling innehåller saltlake.

I dag finns bara en enda KRAV-märkt kycklingproducent i Sverige, Bosarpkyckling i Skåne. Den säljs numera också under varumärket Änglamark. Det finns också andra uppfödare som tar hänsyn till fåglarnas välbefinnande och köttkvaliteten, men de är få och svåra att få tag i. Lyckas du kommer du att känna skillnaden.
Ugnsstekt kyckling med kryddig salsa till 4 personer

Ingredienser:
4 stora kycklinglår – och jag har ju givetvis valt Bosapkyckling
1 msk hackad färsk rosmarin
6 vitlöksklyftor
2 msk färsk citronsaft
Grovmalen svartpeppar. Jag brukar ta hel svartpeppar i mortlen
Himalayasalt
Rapsolja till stekning

Ingredienser salsan
1 schalottenlök
1 stor, eller 2 små, hackad färsk röd chili utan kärnor
2 stora röda paprikor
4-6 tomater – försök att hitta tomater från varmare länder som Spanien. Tomater från Holland/Nederländerna som det finns massvis av i fruktdisken nu, smakar inte mycket tomat.
200 g grönkål utan stjälk
½ färsk mango
1-2 msk hackad färsk rosmarin
100 g fetaost – jag väljer fetaost från getmjölk
Krossad svartpeppar
eventuellt himalayasalt
Rapsolja

Gör så här:
Sätt ugnen på 225°C. Krydda kycklinglåren med salt, svartpeppar och rosmarin. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs bitarna på hög värme ca 1 minut på varje sida. Lägg över dem med skinnsidan upp i en ugnssäker form.

Skala och dela upp vitlöksklyftorna i bitar och lägg dem runt kycklingen i formen. Häll över citronsaften. Stek mitt i ugnen ca 25 min först. Blir kycklingen mörk lägg på aluminiumfolie.

När kycklingen står i ugnen. Hacka schalottenlöken och chilin fint. Fräs dem i lite olja.

Strimla grönkålen, hacka paprika, mango och tomat. Lägg först i grönkål, paprika och rosmarin och låt det fräsa med i grönsaksröran tills grönkålen har sjunkit samman.

Lägg i mango och tomater och krydda med lite svartpeppar. Jag använder inte salt eftersom fetaosten är väldigt salt.

Lägg grönsaksröran i ugnsformen runt kycklingen och smula över fetaosten. Stek i ugnen ca 10-15 minuter avhängig av ugn.

Kontrollera att kycklingen är färdig med att dela den försiktig vid benet. Är kycklingen fortfarande röd/rosa, stek den lite till.

Servera rätten med klyftpotatis eller råstekt potatistärningar, lättstekta sockerärtor och en frisk sallad. Potatis och bönor behöver bara lite salt eftersom salsan vill ge mycket smak.

Önskar dig en god helg!


Missa inte nya inlägg och recept. Fölg min blogg och få nya inlägg på mail genom att skriva din e-post i fältet under:


Delivered by FeedBurner

Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...