22 mars 2013

Svorska våfflor25. mars är det våffeldagen. Det är tradition i Sverige (och i Norge) att man äter våfflor just den 25 mars - på Jungfru Marie Bebådelsedag.

Så varför gör vi det?Förr kallades jungfru Marie även förr Vår Fru och därför kallas också denna dag för vårfrudagen. Att detta i senare tid har blivit våffeldagen finns det teorier om. En teori är att det tros vara ett hörfel, att
Vår fru istället blev våfflor. Men jag är inte så säker på att det er en riktig teori eftersom man i Skåne kallade denna dag för Fruedagen (från danskan). Hur kan man höra fel på Fruedagen och våffla?

Marie Bebådelsedag är den första av vårens högtider och festdagar, kallas mer familjärt för vårfrudagen och markerar slutet på vintern och början på våren.Firandet av Jungfru Marie Bebådelsedag kan spåras i kristna länder så långt tillbaka som 600-talet e.Kr. Man firar den 25 mars, vilket är nio månader före jul och 25 december då Jesus föddes. I den kristna kyrkan är Marie Bebådelsedag numera en flytande helgdag som inträffar på närmaste söndagen kring 25 mars, det vill säga någon gång mellan 22-28 mars. Det folkliga firandet av Marie bebådelsedag/vårfrudagen ligger kvar den 25 mars. (Källa: Nordiska museet)

Så då kan vi väll säga att våren börjar på måndag även om det fortfarande ligger isig snö och som oftast är -10. Nu är det banne mig vår.

Även om jag har bott i Norge i nu i över 20 år, så är det ett par maträtter som jag inte helt klarar att vänja mig till här i Norge. Ja det är ju inte bara maträtter då. Också kakor eller som i detta tillfälle – våfflor. Jag är uppväxt med frasiga våfflor (utan socker) som håller frasigheten även om de blev kalla. Min son som är född här i Norge har fått sin mammas våfflor i alla år. Men när han blev gammal nog till att ha en egen mening så fick jag frågan ” mamma, är våfflorna gamla?” Jag undrade givetvis vad han menade. ”Dom är ju inte sådana mjuka våfflor som dom vi köper. Kan du inte laga våfflor?”. 
Ja för när vi köper färdiggräddade våfflor, eller när han fick våfflor hemma hos en kompis så fick han mjuka – och efter mitt omdöme – sladdriga, sjukt söta våfflor (beklagar alla mina norska vänner).

Ungefär som pannkakssmet stekt i våffeljärn. Men min son älskar dem.
Så här i huset har vi ingått en kompromiss när det gäller våfflor. Och det resulterade i Svorska våfflor.

Svorska våfflor är lite krispiga, men också lite mjuka. Men de sista åren har jag ändrat våfflorna så att de passar in i vardagen av de livsmedel som jag tål. Och de är fortfarande lika goda. Här är receptet på ca 10 våfflor.

Ingredienser:
100 g laktosfritt smör
3 ½ dl fint dinkelmjöl
4 ½ dl iMat havregrädde från Oatly. Jag använde 14 % grädden
3 tsk bakpulver med vinsten (se mer information sist i detta inlägg)
½ tsk himalayasalt
1 tsk malen kardemumma
½ dl ekologiskt oraffinerat rårörsocker

Gör så här.
Smält smöret. Låt svalna lite. Vispa ned smöret i hälften av grädden.

Blanda mjöl, kardemumma och bakpulver i en egen skål och sikta ned i smörgrädden. Häll i resten av grädden samt rårörsocker. Blanda ihop smeten. Det blir en ganska tjockt smet.

Smörj våffeljärnet till första laggen. Efter det behöver du inte mer fett. Klicka ut smeten i våffeljärnet och grädda dem gyllene.

Jag äter mina våfflor med färska bär. Min son gillar att ha vaniljglass och sylt eller bär.Här i Norge serveras våfflor med sylt eller bär och rømme (som kan liknas med vår gräddfil). Det är faktiskt riktigt gott. Många äter också sina våfflor med brunost (ungefär som vår svenska mesost). Det har jag också provat… mer säger jag inte. Men vad du har till dina våfflor bestämmer du ju själv.


--------------------------------------------

Bakpulver med vinsten

Jag använder bakpulver med vinsten eftersom jag inte tål vanligt bakpulver. Bakpulver med vinsten finns att köpa ekologiskt och den innehåller inte aluminium. I alla recept med detta bakpulver kan du använda vanligt bakpulver.
Ska du köpa bakpulver med vinsten i Sverige så kan du förhöra dig på hälsobutiken. Det finns också att köpa på nätet på www.ekonaragavle.se som ligger i Gävle.
I Norge finns bakpulvret att köpa i de flesta hälsokostbutiker. Har de inte på lager så kan de säkert ta in detta eftersom Helios har eget bakpulver med vinsten. Du kan läsa mer på www.helios.no
Missa inte nya inlägg och recept. Fölg min blogg och få nya inlägg på mail genom att skriva din e-post i fältet under:


Delivered by FeedBurner


Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...