3 mars 2013

Scones


Det är en härlig söndag här i Norge. Snön ligger fortfarande vit, men solen steker på och visar att våren är på väg. I dag blev det nybakat bröd till frukost. Bästa jag vet. Och scones tar inte lång tid att göra.

Servera scones ljummen med ditt favoritpålägg – gärna med mycket grönt och frukt till. På bilden serverar jag hummus med bladpersilja och paprika till. Jag hade också tur att få tag i härliga jordgubbar från Spanien som min grönsakshandlare i går just hade fått in för dagen. En god start på söndagen.

Om du tål laktos så fungerar detta recept bra att göra med tjock filmjölk i stället för kokosmjölk. Och givetvis kan du använda vanligt bakpulver, salt och vetemjöl. Men räkna med att du behöver mer vetemjöl om du väljer det, eftersom det inte tar till sig vätska på samma sätt som dinkel.Till två 2 brödkakor behöver du,


Ingredienser:
5 dl fint dinkelmjöl
3 tsk bakpulver - jag använder bakpulver med vinsten* (se längre ned i detta inlägg)
½ tsk himalayasalt
1 ½ tsk anis
1 ½ tsk fänkål
3 msk rapsolja
2 dl kokosmjölk eller kokoskräm
Vatten till pensling
Evt. toppning med solrosfrön, vallmofrön, sesamfrön

Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser. Jag brukar köpa hel fänkål och anis och krossa det fint i morteln eftersom det ger mer smak, men det går fint med malna kryddor. Häll i olja och mjölk och blanda snabbt ihop degen.

Dela degen i två och platta ut till ca 2cm tjocka kakor. Använd en mjölad vass kniv till att göra ett kryss i mitten. Gå helt ned i botten. Nagga kanterna med en gaffel. Pensla med varmt vatten och eventuellt strö på toppning.

Gräddas mitt i ugnen på 275˚C i ca 10-15 minuter. Du kan gärna använda varmluftsugn, men följ med på färgen på brödkakan. Låt svalna lite innan du skär upp brödkakorna och serverar.


 
 

* Bakpulver med vinsten använder jag eftersom jag inte tål vanligt bakpulver. Bakpulver med vinsten finns att köpa ekologiskt och den innehåller inte aluminium. I alla recept med detta bakpulver kan du använda vanligt bakpulver.
Ska du köpa bakpulver med vinsten i Sverige så kan du förhöra dig på hälsobutiken. Det finns också att köpa på nätet på www.ekonaragavle.se som ligger i Gävle.
I Norge finns bakpulvret att köpa i de flesta hälsokostbutiker. Har de inte på lager så kan de säkert ta in detta eftersom Helios har eget bakpulver med vinsten. Du kan läsa mer på www.helios.no 
 

Missa inte nya inlägg och recept. Fölg min blogg och få nya inlägg på mail genom att skriva din e-post i fältet under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...