25 mars 2013

Påskmiddag - Fasan i lergryta

 

Fasan är en väldig god vildfågel som jag inte tillagar så ofta. Fasan har en tendens att bli fort torr om man steker den för länge. Möjligheten är ju att man späckar den med för exempel bacon. Men då tycker jag att det redan har förstört vildsmaken som jag önskar. Jag har provat mig fram och konstaterar att bästa resultatet får jag när jag steker fasanen i lergryta.

Ja, ni kommer väl kanske ihåg lergrytan? På 1970-talet var lergrytan Römertopf en storsäljare i Sverige. Och den fick ett nytt uppsving på 1980-talet. Jag är säker på att den var årets julklapp i mer än ett år.

Fördelen med att använda lergryta är att den bevarar vitaminer och näringsämnen och gör både fisk, kött och inte minst bröd väldigt saftigt. Så har du en lergryta liggande långt in i ett skåp så är det bara till att blåsa bort dammet för fasanen blir väldigt saftig och fin om du tillagar den i lergrytan. Lergryta finns fortfarande att köpa om du inte har det redan. Du hittar några förslag på var den köpas sist i detta inlägg.


För 2 personer

Ingredienser:
Fasan på ca 800 g
2-3 morötter
3 schalottenlök
3 klyftor vitlök
Himalayasalt (kan bytas ut med vanligt salt)
Grovmalen svartpeppar
1-2 msk laktosfritt smör (kan bytas ut med vanligt smör)
1 citron
½ dl granatäpplejuice (kan bytas ut med rödvin)
½ hand färska oreganokvistar
½ hand färska basilikablad

Till såsen
Skyn som blir kvar i lergrytan
2 dl havregrädde, iMat Oatly 7 eller 14%,  eller laktosfri matgrädde (kan bytas ut mot vanlig matgrädde)
ca 1 msk arrowrot (kan bytas ut med till exempel maizena)
malen vitpeppar
salt
1 tsk mörk agavesirap (kan bytas ut med mörk sirap)

Gör så här:
Lägg lergrytan i blöt innan användning. Ju nyare lergrytan är, ju längre tid behöver den ligga i vatten. Jag använder min flitigt och blötlägger ca 30 min. Inte torka av grytan. Den ska vara fuktig.

Skala morötter, vitlök och schalottenlök. Morötterna delas i ca 3 cm bitar. Vitlök och schalottenlök delas i två delar. Citronen delas i två. Skär bort skal och det vita runt den ena halvan och pressa ut all saften från den andra halvan.

Skölj fasanen noga och torka av den med hushållspapper. Salta och peppra både på insidan och på utsidan av fasanen. Fyll upp i fasanen med 2 schalottenlökar, citronhalvan utan skal och två vitlöksklyftor.

Lägg fasanen i mitten av lergrytan. Lyft försiktigt på skinnet med ett finger och fördela smöret under skinnet. Var försiktig så att inte skinnet går sönder.

Runt fasanen lägger du morötter, resten av schalottenlök och vitlök samt örtkryddorna. Örtkryddorna läggs hela i grytan. Häll i citronsaften og granatäpplejuicen.

Sätt in lergrytan i kall ugn. Sätt ugnen på 225˚C och låt den steka i ca 1 ½ timme. 
När fasanen är färdig, låt den vila ca 15 min innan du skär upp den.Häll skyn genom en sil i en gryta. ”Skumma” av med en stor sked det mesta av det ljusa överlaget av fett. Du ser ett klart skilje på en gång. Lite av fettet kan bli kvar.

Häll i agavesirap och ca 1 dl av grädden. Blanda arrowrot i resten av grädden till redning. Häll redningen genom en sil i såsen. Smaka av med salt och vitpeppar och låt såsen sjuda på svag värme tills den tjocknar.

Jag serverar min fasan med ugnsstekta hela små mandelpotatis, sockerärtor och salladHa en riktig God Påsk!


Vill du se andra recept där jag använder Granatäpple? Fler recept med Granatäpple hittar du HÄR


Köpa lergryta. Dessa alternativer hittade jag på nätet.
http://bagarenochkocken.se/lergryta
http://www.clasohlson.com/se/Pr341375000/Pr341375000
http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/80087711/
Åhlens
Citygross
Cervera

Missa inte nya inlägg och recept. Fölg min blogg och få nya inlägg på mail genom att skriva din e-post i fältet under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...