26 mars 2013

Mandelkaka med frisk mangogrädde - och minnen från min barndoms påskar


Så här dagarna innan själva stora påskfirandet så planerar nog många den stora middagen en eller annan dag i påskhelgen. I vår familj är det påskafton som är huvuddagen. Då samlas vi alla runt ett riktigt stort skånskt smörgåsbord med allsköns mat.

Som barn var det extra spännande också eftersom det var den dagen man fick det verkligt stora påskägget. Men man var tvungen att använda tankenöten om det skulle bli ett påskägg. Vi ungar fick en skattkarta. Hittade man till punkten på skattkartan så låg där en klurig fråga vars svar gav en ledtråd till var nästa lapp låg. Vi kunde hålla på i flera timmar och belöningen var då det stora påskägget, gömt på ett eller annat finurligt ställe. Jag kommer ihåg att jag hade ett påskägg som plockade fram till varje påsk. Det var större än en fotball, glänsande papper i babyrosa med en stor rosa rosett.


När jag gjorde denna mandelkaka så var jag en tur på vinden för att hämta ett par påskkycklingar medan jag väntade på att botten skulle kallna. Till min stora förvåning hittade jag mitt stora rosa ägg … tja, det var kanske inte stort som en fotball ens, men det kändes så när jag var liten. Färgen hade falnat något och den är knappast babyrosa längre. Men så många goda minnen från min barndom det gav mig.

Med dessa goda minnen gnolade jag och gjorde färdigt min kaka.

Jag har använt färsk Champagne mango från Mexico till denna kaka. Om du får tag på de gula Champagne mangon från Mexico, eller allra helst från Pakistan (som jag tycker är absolut de bästa) så rekommenderar jag att du använder det i stället för den vanliga grön/röda mangon du hittar vanligtvis i de flesta livsmedelsbutiker. Underbart goda!


Kakan smakar bäst om den får stå över natten i kylskåpet. Kakan fick tummen upp av min son som nog är min största matkritiker och som säger vad han menar utan omsvep vad gäller min mat.

Ingredienser mandelbotten:
250 g mandel – blötlagd över natten på samma sätt som när man gör Mandelmjölk (över natten eller minst i 6 timmar)
2 tsk mald kanel
4 äggvitor KRAV-märkta ägg /ekologiska
100 g dadlar (om de är torra bör de blötläggas några timmar)
1 dl kokosflingor
3 msk kallslungad honung
knappt ½ dl mörk agavesirap

Ingredienser Mangogrädden:
1 dl laktosfri vispgrädde
2 mango
saften från 1 färsk lime
1 påse vegegel
1 dl vatten


Pynta kakan med färsk frukt och bär eventuellt mörk sockerfri choklad.

Gör så här:
Skölj mandeln och låt dem rinna av på ett hushållspapper. Lägg sen mandel, kanel, kokosflingor och dadel i matberedaren och låt det bli en grynig massa häll över massan i en skål.

Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd i äggvitorna ned i mandel grynet. Häll i honung och sirap. Blanda väl.Kläd botten på en springform, ca 25cm i diameter, med bakplåtspapper. Du behöver inte klä kanterna. Häll i massan och bred ut den jämnt i formen.

Grädda i varmluftsugn ca 175˚C i ca 30-35 minuter, beroende på ugn. Låt kakan stå i formen medan den kallnar.
När mandelbotten har kallnat använder jag en vass kniv och skär runt kanten på kakan i formen. Det är sen enkelt att lyfta kakan, ta av papperet och lägga den på kakfatet du ska använda. Jag sätter runt själva ringen från formen runt kakan. Detta för att mangogrädden inte ska flyta ut eftersom du häller på den ljummen.Skala mangon och ta bort kärnan. Lägg mangon i en skål och kör med en stavmixer tills du har en puré. Du kan också använda matberedare. Blanda i saften från limen.

Vispa grädden till hårt skum (var försiktig så att det inte blir smör). Häll i mangopurén och vispa ihop det till en jämn smet.

Häll vegegel och vattnet i en kastrull. Blanda väl och ge det ett uppkok. Medan du vispar strilar du ned vegegel blandningen i gräddblandningen. Det gör inte grädden stel, men hjälper grädden att hålla sig mer krämig.

Häll mangogrädden på kakan och jämna till. Ställ den kall minst 1 timme innan du dekorerar.Försiktigt lyfter jag bort ringen och använder en smörkniv runt kanten så att inte grädden följer med formen. Nu är det enkelt att snyggt dra grädden ned på kanten av kakan.

Jag dekorerade med kiwi, granatäpplen och lite mörk sockerfri choklad. 
 
 
 
Missa inte nya inlägg och recept. Fölg min blogg och få nya inlägg på mail genom att skriva din e-post i fältet under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...