5 mars 2013

Mamoul – libanesisk kakaJa så är jag tillbaka i det libanesiska köket igen. Nu är det dags att sätta upp en egen etikett för mat och bak från Mellanöstern eftersom det börjar bli några stycken. Jag hittade detta recept på en serbisk/libanesisk receptsida, och har tillpassat det efter vad jag kan äta. Så i dag blir det en variant på Mamoul, en libanesisk smördegskaka fylld med dadel.
Till 12 kakor behöver du,

Ingredienser:
200 g dadlar
1 dl vatten till dadlarna
4 dl siktat dinkelmjöl
125 g kallt laktosfritt smör
2 tsk färskpressad apelsinsaft
¾ dl vatten till degen

Gör så här:
Kärna ur dadlarna och hacka upp dem i mindre bitar. Koka samman dalarna med 1 dl vatten. Låt svalna.

Sikta mjölet i en skål och blanda med fingrarna tills allt smör är fördelat i mjölet. Blanda i vatten och apelsinsaft. Få degen slät. Nu är den lite kladdig. Platta ut degen i skålen och ställ den i kylskåpet 1 timme.Dela degen i 12 lika stora delar och rulla dem till bollar. Dadelmassan lägger jag på en tallrik och delar upp i 12 lika stora delar.På libanesiskt sätt så ska man egentligen ha en egen ägnad Mamoul form som ger vackert mönster på kakan. Nu har inte jag en sådan form, men brukar använda min glassked som har en diameter på ca 5cm. Det fungerar väldigt bra.Jag trycker ner bollen i min glassked så att det blir en fördjupning i mitten. Lägger i dadelmassan. Viker över kanterna så att dadelmassan bli helt täckt. Skakar kakan ut av formen. (Om du använder en glassked som mig så inte tryck ut den. Den blir inte vacker.)


 


Rulla till kakan, lägg den på plåten och tryck till den lätt. Så gör du nästa kaka. När alla kakorna är färdiga gräddas de i ugnen på 200˚C i ca 20-25 min. De ska inte ha speciellt med färg.

Servera kakan som den är (vilket jag föredrar) eller pynta med lite Sukrin eller Sötin florsocker.

Eller vanligt florsocker om du nu äter socker.Missa inte nya inlägg och recept. Fölg min blogg och få nya inlägg på mail genom att skriva din e-post i fältet under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...