9 mars 2013

Kryddiga älgköttbullar i tomatsås


Ni som har följt med på min blogg en stund vet att det inte är ofta jag äter kött. Och när jag äter kött väljer jag alltid kött från djur som har hittat sin mat själv. Utom gris. För jag tål inte griskött.

I detta tillfälle blev det älgkött som kom från min kompis som är jägare. Det blev hemmagjord tagliatelle med kryddiga älgköttbullar i tomatsås. Smarrigt! Här är receptet.Ingredienser köttbullarna:
500 g malet älgkött
½ gul lök
1 ägg -KRAV-märkt
1 ½ dl tomatjuice
8 msk brödcrunch - jag använder torkat bröd från mina franskbrödbullar
½ dl färskhakad koriander
½ dl färskhackad bladpersilja
2 vitlöksklyftor
4 krm chilipulver
2 krm grovmalen svartpeppar
4 krm Himalayasalt
Rapsolja och cocosa till stekning

Ingredienser tomatsåsen:
1 gul lök
1 stor röd paprika
1 ½ -2 hela röd chili utan kärnor
800 g krossad tomat (jag har använt 2 boxar med ekologisk krossad tomat)
4 msk tomatpuré
2 tsk ljus agavesirap eller agavenektar (valfritt)
Handfull hackad färsk basilika
ca 1 msk torkad oregano
Himalayasalt
Krossad svartpeppar
Chilipulver

Gör köttbullarna så här:
Hacka löken fint och stek den mjuk i lite rapsolja. Löken får inte bli bränd. Låt löken svalna.
Blanda ägg, bröd och tomatjuice. Låt blandningen stå så att brödet drar till sig vätskan. Ca 20 min.

Blanda älgfärs med lök, pressad vitlök, färska och torkade kryddor och brödblandningen. Stek ett prov först och prova dig så att du är nöjd med kryddingen. Tillsätt mer salt, peppar och chilipulver om du behöver.

När du är nöjd rullar du köttbullarna och steker dem i lika delar rapsolja och cocosa. Det ska vara ordentligt med fett i pannan. Inte ha för hög värme så att köttbullarna blir brända och ofärdiga på insidan. Ju större du gör köttbullarna ju längre tid tar det innan de är genomstekta. Lägg dem på hushållspapper för att rinna av när de är färdigstekta.

Gör tomatsåsen så här:
Hacka lök, paprika och chili fint och stek dem mjuka i lite rapsolja. Tillsätt tomat, tomatpuré, basilika, oregano och eventuellt agavesirap. Agavesirap vill höja smaken på tomatsåsen, men är inte nödvändig.

Låt småkoka/sjuda 15-20 minuter. Smaka av med salt, peppar och eventuellt chilipulver.
När såsen är färdig, lägg i köttbullarna. Låt sjuda 5-10 min.

Servera tillsammans med pasta och en god sallad. På bilden har jag hemmagjort Tagliatelle gjord på dinkelpasta.

Smaklig måltid!
Missa inte nya inlägg och recept. Fölg min blogg och få nya inlägg på mail genom att skriva din e-post i fältet under:


Delivered by FeedBurner

Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...