29 mars 2013

Koka kikärtor – ska det vara så j**** svårt?... En av mina väninnor hördes ganska förtvivlad ut i telefon. Vad är det du tänker på?, undrade jag.
- Ja nu har jag kokat kikärtorna i snart 2 timmar och de är likväl hårda. Vad gör jag för fel?

För att ta den korta versionen – det blev inte Marockanska grönsaksgryta med kikärtor den dagen eftersom hon kokade kikärtorna utan att de hade varit blötlagda först. Då är det precis som om kikärtorna sätter sig helt på vrånga och helt enkelt inte vill bli mjuka. Inte för att jag har provat själv, men det säjs att det tar ca 3-4 timmar för att de ska bli mjuka.

Nej, koka kikärtor är inte svårt. Men det kräver lite planering. Men då kokar jag i stället lite större mängder och fryser in så tar det inte lika lång tid nästa gång jag behöver kikärtor.

Men hennes telefon fick mig att inse att det som jag tyckte var lite självklart, detta med att blötlägga och koka mina kikärtor själv var ju inte lika självklart för henne som för mig. Men det är mycket godare och mer smakrikt att koka sina egna kikärtor än att bara använda de färdigpackade.

Så därför - generellt till alla er där ute som vill koka kikärtor själv – och speciellt till min väninna - så här gör jag när jag kokar kikärtor.Ingredienser:
Kikärtor
Vatten
Himalayasalt
2-3 lagerblad
2 stora morötter
1 stor gul lök
10 hela svartpepparkorn
10 hela vitpepparkorn
10 hela kryddpepparkorn

Gör så här:
Jag blötlägger lika gärna en hel påse med torkade kikärtor på en gång eftersom de går väldigt fint att frysa. Då är det enkelt att ta fram det man behöver vid matlagning nästa gång.

Skölj kikärtorna noga genom en sil. Lägg dem i en stor skål och fyll upp med kallt vatten och 1-2 msk salt.

Kikärtorna sväller upp till över den dubbla storleken och suger till sig mycket vätska. Låt stå ca 1 dygn. (1 dl torkad kikärta ger ca 3dl kokt)

Efter ett dygn sköljer jag kikärtorna noga genom en sil och lägger dem i en gryta.

Jag fyller upp med kallt vatten så det är ca 4-5 cm över kikärtorna. Ge det ett uppkok och byt därefter till nytt friskt vatten. Det vill göra kikärtorna mindre gasbildande. Men eftersom jag inte har problem med det så byter inte jag vatten utan lägger i de andra ingredienserna direkt. Men det kan du ju välja hur du gör.

Skala löken, dela den i två och lägg i. Skala morötterna om det behövs, eller skrubba dem noga. Jag delar dem bara en gång. Lagerbladen lägger jag direkt i grytan, men kryddkornen lägger jag först i en kryddsil – eller rättare sagt det är en tesilkula. Det finns också egna kryddpåsar du kan använda.

Annars blir det så tråkigt att leta kryddkorn bland kikärtorna när e är färdiga. Tillsätt också salt, du kan beräkna ca 2 tsk/liter vatten.

Låt kikärtorna koka upp och sätt dem sen att sjuda på svag värme under lock i ca 1 timme. Testa att de är färdigkokta.

Häll kikärtorna i ett durkslag så vattnet får rinna av, och sedan tillbaka i grytan där de kan svalna innan du tar bort grönsaker och kryddor. Paketera det du skal frysa i påsar med ca 200g per påse, så är det enkelt att beräkna och ta fram det du behöver till dina recept.
Missa inte nya inlägg och recept. Fölg min blogg och få nya inlägg på mail genom att skriva din e-post i fältet under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

 1. Mina kikärtor smakar lite beskt och konstigt. Jag blötlägger de övernatten, byter vatten och kokar 1 timme på svagvärme.
  Varför blir de så äckliga undrar jag? Jag kokar andra baljväxter precis på samma sätt och det blir alltid bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du, det låter ju lite märkligt att det ska smaka beskt. Kanske den sorten du använder behöver byta vatten en gång extra. Det kan ju också vara sorten du har använt och att det är lite skillnad på smak. Har du provat med ett annat märke?

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...