19 november 2013

Inlagda rödbetor i apelsin och nejlikaDet är kanske inte så mycket inlagda rödbetor jag har direkt på julbordet, men jag använder mina inlagda rödbetor när jag ska göra rödbetssallad. Rödbetssallad är ju bara ett måste på julbordet tycker jag.

Om inget annat så är det snart kåldolmens dag, och då skal jag i vart fall ha rödbetor.

Traditionellt inlagda rödbetor innehåller mycket socker, just det som jag vill undvika. Därför har jag gjort min egen komposition av dessa läckerheter. Jag är väldigt nöjd med resultatet och har använt mig av detta recept några gånger nu.

Är du klar för en ny variant av de traditionella rödbetorna?
Ingredienser:
ca ½ kg rödbetor
Vatten
Salt - jag använder himalayasalt beräkna 1 msk/liter vatten

1 bit av en pepparrot
Ett par citronskivor
4 lagerblad
20 hela svartpepparkorn
20 hela vitpepparkorn
20 hela nejlikor
6 dl apelsinsaft från färsk apelsin eller färsk apelsinjuice (inte från koncentrat)
3 dl citronsaft från färsk citron
3 tsk äpplecidervinäger
Gör så här:
Skrubba rödbetorna. Lägg dem i kallt vatten med himalayasalt. Koka upp och sänk sen värmen så att det bara sjuder. Låt sjuda tills rödbetorna är helt genomkokta. Du testar det enklast med en baknål. När rödbetorna är helt genomkokta, ta upp dem med en hålslev och lägg dem att svalna.

Skala rödbetorna när de har svalnat så pass att du kan ta i dem. Jag använder alltid handskar eftersom rödfärgen rödbetorna ger kan vara svårt att få bort. Rödbetorna är enklast att skala med en vass liten kniv. Sen kan du välja om du vill ha rödbetorna i snygga skivor, stavar eller tärningar.

 
Finn fram en burk som har helt tätt lock. Den ska vara noga rengjord och helst "sterileserad" genom att koka upp vatten som burk och lock doppas i för några minuter.

Varva rödbetor, nejlikor och pepparkorn i burken. Tryck ner lagerbladen på sidorna. Skala pepparroten och lägg i ett par bitar i mellan rödbetorna. På toppen lägger jag ettt par citronskivor.


Ta äpplecidervinäger, citron- och apelsinsaft i en gryta och ge det ett uppkok. Ta av från plattan när det börjar koka. Häll det över rödbetorna i burken. Om du har en stor burk så kanske du måste göra mer inläggningslag för vätskan skal komma helt upp till kanten.

Sätt på locket på en gång och ställ burken upp ned. Låt den stå så tills den är helt kall. Du vill då få det helt lufttätt och det vill bli vakuum i burken som gör att den håller sig länge i kylskåpet om du inte öppnar den. 

Rödbetorna bör stå kallt ett dygn eller två innan du serverar. Då smakar den bäst.

Jag brukar förvara burken upp ned i kylskåpet också efter att jag har öppnat den första gången eftersom den håller sig mycket längre då.Missa inte nya inlägg och recept. Fölg min blogg och få nya inlägg på mail genom att skriva din e-post i fältet under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...