12 mars 2013

Fattoush - arabisk salladFattoush är en syrlig brödsallad från det arabiska köket som du kan hitta runt om i många av länderna i mellanöstern. Jag förknippar fattoush med libanesiska köket och gör min variant efter det. Men kärt barn har många namn och du kan hitta stavningar som fattush, fatush, fatoosh, fattosh, fattouche… men det är den samma underbara salladen med några små skillnader.

Du kan själv variera i det oändliga, men det som räknas som huvudingredienser är någon form för sallad, gurka, tomater, bladpersilja, lök, stekt tunnbröd och att salladen är syrlig.


Malen sumac

För att få den riktiga syrliga smaken i salladen vet jag att många använder sumac som är en syrlig krydda som används mycket i det arabiska köket. Den används både hel och malen i alt från kött- och grönsaksrätter till sallader. Sumac hittar du knappast i en vanlig livemedelsbutik, men vänder du dig till butiker med ett större urval av utländska, och för svenskarna ett mer exotiskt urval av matvaror och kryddor. så är det mycket troligt att de har kryddan på hyllan. Sumac används i matlagning för sin syrlighet.Men jag har lärt mig att göra min fattoush med granatäpplesirap som jag tycker är mycket godare än med sumac. Färdig granatäpplesirap finns att köpa i en del speciella butiker med ett större urval av utländska, och för svenskarna ett mer exotiskt urval av matvaror och kryddor., men de innehåller mycket socker. Följer du mitt recept på granatäpplesirap får du en mer smakrik sirap som är utan socker.

Här är min variant på den libanesiska salladen fattoush:

Ingredienser:
1 stor romansallad – jag använder romansallad eftersom jag gillar krispigheten, men du kan ta ett vanligt salladshuvud till detta.
1 gurka
5-6 tomater
1 stort knippe med färsk bladpersilja – det ska vara mycket persilja
1-2 rödlök
2-3 tunnbröd – jag använder min tortilla gjord på dinkel
Rapsolja till stekning

Dressing:
1 - 1 ½ dl granatäpplesirap
Saften av ½ - 1 citron
5 msk extra virgin olivolja
Himalayasalt

Gör så här:
Strimla salladen, hacka tomat och gurka. Skiva löken i tunna fina ringar. Ta bort grova stjälkar från bladpersiljan och grovhacka resten. Lägg allt i en plastpåse. (Jag tycker det är enklast att blanda allt i en vanlig plastpåse och häller sen upp salladen i en passande salladskål.)

Blanda dressingen och häll den över salladen i påsen. Blanda allt i påsen och häll upp i en salladsskål.

Riv tunnbrödet i delar (ca 4-5 cm i diameter) och stek dem gyllne i rapsolja. Vänd dem ofta och passa på att de inte blir brända. Låt brödet rinna av på ett hushållspapper och strö dem sedan över salladen.

Salladen kan ätas som en förrätt, till lunch eller använd den som tillbehör vid andra rätter.Vill du se andra recept där jag använder Granatäpple? Fler recept med Granatäpple hittar du HÄR

Missa inte nya inlägg och recept. Fölg min blogg och få nya inlägg på mail genom att skriva din e-post i fältet under:


Delivered by FeedBurner


Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...